PETERO MRTVIH U OKLAHOMI

Tornado u Oklahomi usmrtio devet ljudi

01.06.2013 u 21:35

Bionic
Reading

U tornadima koji su u petak poharali središnji dio Oklahome poginulo je devet soba, priopćeno je u subotu iz ureda medicinskog sudskog istražitelja te američke savezne države

Poginulo je dvoje djece i sedmero odraslih, rekle je glasnogovornica tog ureda Amy Elliot. Prijašnje informacije govorile su da je poginulo pet osoba.

Mediji javljaju da su na autocesti 40, na zapadnoj strani Oklahoma Cityja, poginuli majka i dijete. Tornado je podignuo njihovo vozilo u zrak, izjavila je Betsy Randolph, glasnogovornica prometne policije Oklahome. Brojne osobe ozlijeđene su u sudarima i lančanim sudarima automobima i kamiona uzrokovanim nevremenom, dodala je Randolph. Autocesta 40 zatvorena je privremeno za promet zbog opasnosti.

Tornada koja su pogodila Oklahomu dio su šire oluje koja je s 20-ak centimetara kiše izazvala nagle poplave u Oklahoma Cityju i njegovim predgrađima, gdje živi oko 1,3 milijuna ljudi.

Više od 25 osoba spašeno je iz područja odsječenih nabujalom vodom, rekla je Nacionalna meteorološka služba. Nevrijeme se potom obrušilo i na susjedni Missouri, gdje je proglašeno izvanredno stanje, a po najavama meteorologa, tijekom subote bi trebalo prijeći u Illinois.

Nacionalna meteorološka služba moli stanovništvo da izbjegava ceste. Predviđa se još gore vrijeme za subotu u dolinama Ohia i Mississipija.

U Missouriju, koji graniči s Mississipijem, guverner Jay Nixon proglasio je izvanredno stanje u petak navečer zamolivši stanovnike 'da pomno prate meteorološka izvješća kako bi se mogli skloniti ili premjestiti u viša područja ako bude potrebno'.

Po lokalnim medijima, pet tornada pogodilo je područje Oklahoma Cityja s vjetrom jačine 145 km/h popraćenim jakom tučom.

Tornada su izazvala nagli porast vodostaja vodenih tokova u regiji, evakuaciju zračne luke Oklahoma Cityja i prekid struje koji je pogodio više od 170.000 osoba, javljaju mediji.