SLUČAJ ZELINA JOŠ NIJE RIJEŠEN

Torcida uzvraća: HDZ bi kažnjavao 'po kratkom postupku'

11.02.2013 u 20:08

Bionic
Reading

Iako je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić javno priznao da je 'bilo propusta u organizaciji nogometne utakmice u Zelini u studenome prošle godine', kada je izbio veliki incident između policije i navijača Hajduka, te iako je Saborski odbor za predstavke prošlog tjedna od MUP-a zatražio sankcioniranje odgovornih, nikakav postupak protiv (pre)brutalnih policajaca i njihovih zapovjednika još uvijek nije pokrenut

Potvrdio je to pomoćnik ministra Vladimir Nemec, iako su u samom MUP-u pokušavali uvjeriti medije da je situacija suprotna i da će zbog nepotrebnog batinanja navijača netko i odgovarati. Glasnogovornik Ministarstva Dušan Miljuš za tportal je još 28. siječnja izjavio da su 'neke sankcije izrečene', no dalje od toga nema: puna dva tjedna Miljuš izbjegava konkretno odgovoriti na vrlo jednostavna pitanja, pa tako i na ono o kažnjavanju policajaca. Je li lagao on ili pomoćnik ministra, valjda ćemo otkriti idućih dana...

'Slučaj Zelina zanimljiv je i jer se upravo na tom primjeru dokazala manjkavost u sustavu, pa je otkrivena činjenica da praktički ne postoji sustav civilnog nadzora i da u slučaju pritužbi policija nadzire sama sebe. Torcida je bila uporna, pa je o slučaju obavijestila sve moguće instance - od predsjednika Ive Josipovića do Sabora - i uspjela dogurati čak do otvorene sjednice Saborskog odbora. Tamo je predstavnike navijača između ostalih dočekao stanoviti Franjo Lucić, saborski zastupnik HDZ-a koji im je nonšalantno poručio da su 'sami krivi što ih je policija batinala'. Hajdukovi navijači nisu mu ostali dužni, pa su ga u priopćenju objavljenom u ponedjeljak poslijepodne prozvali za diskriminaciju i govor mržnje te se zapitali zalaže li se i cijeli HDZ za 'kažnjavanje po kratkom postupku'.

Prenosimo najzanimljivije dijelove obraćanja Hajdukovih navijača javnosti te njihove dojmove sa sjednice ovog saborskog odbora: 'Predstavnici KN Torcida prisustvovali su sjednici Odbora za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora. Ovom saborskom odboru predstavnici KN Torcida su još jednom iznijeli svoje prigovore na nezakonito i nepravilno postupanje policijskih službenika PU zagrebačke prema članovima Torcide i navijačima Hajduka nakon završetka nogometne utakmice između NK Zelina i HNK Hajduka Split odigrane dana 27. studenog 2012. u mjestu Sv. Ivan Zelina.

Tom prigodom saborskom odboru su predane videosnimke i fotografije predmetnog događaja koje je KN Torcida prikupio te su njegovi članovi još jednom upozoreni na činjenicu kako policija ne želi prikazati službene snimke ovog događaja, iako je isti sniman od strane policijskih službenika. Sve navode iz naše predstavke kojima smo ukazali na brutalno i nezakonito postupanje policijskih službenika PU zagrebačke potvrđuju iskazi brojnih svjedoka i mještana Sv. Ivana Zeline. Sjednici odbora je prisustvovao pomoćnik ministra policije koji je ustrajao u navodima kako je Torcida napala policiju, a svu odgovornost na pogreške u radu policije je prebacio na niže rangiranog zapovjednika kao osobu koja nije bila sposobna organizirati postupak osiguranje jedne ovakve utakmice. Jedina korisna informacija koju smo saznali od pomoćnika ministra policije jest da nijedan policijski službenik do danas nije odgovarao za svoje pogreške i da ni protiv koga, koliko je njemu poznato, nije pokrenut nikakav postupak.


Nažalost, bilo kakav zaključak saborskog odbora ne može promijeniti činjenicu da svaku pritužbu na rad policije samo i isključivo provjerava ista ta policija. Kao društvo vjerojatno nismo ni zaslužili bolje od ovakvog sustava u kojem ne postoji civilni nadzor nad radom i postupanjem policijskih službenika, kad nam saborski zastupnik i član odbora za predstavke i pritužbe gospodin Franjo Lucić (rođ. 1958. godine, završena ekonomska škola, SSS - prodavač, član HDZ-a) i ne čekajući završetak ove sjednice i kraj našeg izlaganja, otvoreno pred svima poručuje: 'Sve bih ja vas (vjerojatno je mislio na pripadnike Torcide i navijače Hajduka iz Splita jer se obraćao nama) po kratkom postupku', nakon čega je, umjesto završetka rečenice, napravio pokret rukom kao da kosi sijeno po livadi.

Gospodine Luciću, od odgovornosti za ovakav govor mržnje usmjeren na sve pripadnike Torcide i navijače Hajduka iz Splita - ali vjerojatno i sve druge navijače - štiti Vas saborski imunitet. Ali neka ovakav nastup služi na čast Vašoj stranci, čije ste stavove prema navijačima vjerojatno samo javno iznijeli. Očito žalite za onim vremenima u kojima su se svi koji su se borili protiv represije i diskriminacije bilo koje vrste po kratkom postupku kažnjavali.

Iako ni danas nije drugačije, u što smo se uvjerili na utakmici u Zelini, kao i na mnogim drugima.'