vrućine i oluje

Toplinski val u Europi: Oboreni višestruki lipanjski rekordi

01.07.2022 u 06:21

Bionic
Reading

Intenzivna vrućina u većem dijelu Europe uzrokovala je lipanjske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike

Snažni toplinski val uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za lipanj u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stupnjeva.

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 Celzijevih stupnjeva, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Europi. Znatno je viša i od lipanjskog prosjeka od 13 Celzijevih stupnjeva.

Vrijeme u petak

Pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i vruće, a tijekom popodneva moguć jači razvoj oblaka uz poneki pljusak s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak.

Pljuskovi su vjerojatniji navečer i u noći na subotu, osobito u središnjim i istočnim predjelima kad postoji mogućnost grmljavinskog nevremena.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo, a prema večeri u unutrašnjosti u okretanju na prolazno jak sjeverni.

Najviša temperatura zraka većinom između 32 i 37 Celzijevih stupnjeva.

U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 Celzijevih stupnjeva, a u dijelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37.

Lipanjski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 Celzijeva stupnja niža od lipanjskog rekorda od 41 Celzijevog stupnja. 

Ekstremne vrućine proširile su se na Sjevernu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mjesečnim rekordom od 48,7 Celzijevih stupnjeva. 

S druge strane, Europu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i ceste u Koruškoj. 

U nastavku tjedna očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene tučom i jakim vjetrom.