GAMEREPORT TEMA GODINE

Top lista najgoreg i najboljeg u 2013.

30.12.2013 u 13:22

Bionic
Reading

Pogledajte što je Gamereport oduševilo, a što razjarilo do ludila tijekom dvije i trinaeste

Gledamo mi okolo...svi pišu članke o najboljem i najgorem u 2013. Zbog kombinacije umora, pomanjkanja ideja i činjenice da ova godina i nije bila toliko loša za gamere nekako nam se čini da ovaj članak ima smisla. Uostalom, što - ove godine dobili smo novu liniju konzola i Diablo 3. Diablo 3, alo. Uglavnom, ohrabreni jutarnjom kavom i dvosatnom debatom spremni smo se baciti u koštac sa najgorim i najboljim 2013. Iz iznimno subjektivne i licemjerne perspektive, naravno. Kamo bismo došli da ugađamo svima...?

 

NAJGORE:

Propast THQ-a

Međutim, ne mogu reći da je čitava dvijetrinejsta bila cvijeće. Bilo je tu i igara i događaja koja su nas razočarali. Pogotovo što se zatvaranja firmi tiče. Ključ u bravi THQ-a nitko nije olakotno primio. Firma je, uostalom, odgovorna za dosta uspješne Darksiderse, kao i više nego kvalitetni Dawn of War serijal. Da stvar bude još "bolja", ove godine su zatvorili, odnosno preuzeli, LucasArts, firmu vrlo poznatu po point and click avanturama. THQ je potonuo zbog neisplativosti, LucasArts zato jer je Disney kupio LucasFilm. Teška vremena.

 


 

 

Aliens: Colon Marines

Kad smo već kod najgorih govana, uvjeren sam kako svaka šit lista u 2013 zaslužuje u sebi imati Aliens: Colonial Marines, ili kako mi to volimo zvati Colon Marines. Ovaj naslov je, kao prvo, bio reklamiran na temelju čiste laži - a to je da igra valja. Drugo, navodno je novac koji je trebao otići u igrin razvoj preusmjeren u Borderlands 2. Bilo kako bilo, bugovitost i neigrivost konačnog proizvoda dovoljna je da ga stavi na ovu listu. Igra je krcata retardiranim vanzemaljcima, neinspirirajućim suputnicima, mlohavom pričom, te na kraju dana s punim pravom zauzima počasno mjesto na našoj šitlisti 2013.

 

 

 

 

"Next" Gen

Treći na popisu bedara koje su se desile ove godine je moj osobni favorit, a to su nove konzole. I ne, pod ovime ne mislim na lošu kvalitetu PlayStationa 4 ili Xbox Onea, već činjenice da nova generacija ne donosi nikakvu inspiraciju ili novitet na tržište. Obje konzole su, budimo savršeno iskreni, ništa drugo nego nadogradnja na prošlu generaciju. I to hardverska. Zamislite, molim vas, ovu tranziciju među generacijama kao ugradnju nove grafičke kartice i procesora. Xbone i PS4 su napravili upravo to - izvršili rutinsku tranziciju o kojoj ćemo više napisati u jednoj od sljedećih kolumni. Za sada, očito je trendy biti uvjeren kako je nova generacija konzola donosi osvježenje u jednadžbu. A svi znamo da ona to -  ne radi.

 

 


 

 

Ouya

Ouya. Samo to.

 

Međutim dosta s bedarama. Tko je vidio kukati ovako pred novu godinu? Ako nastavimo cmizdriti nad lošim stvarima u ovoj godini, zaboraviti ćemo dobre. A realno gledano, ova godina imala je svoje hajlajte. I ne, jedan od njih nije bio Diablo 3. Bježi Diablo, ne želimo te ovdje.

 

NAJBOLJE

GTA 5 i The Last of Us

Ako bismo morali izabrati igru koja nam je ostavila duboki utisak u 2013. teško bi bilo izabrati. Kao prvo, izašao je Grand Theft Auto 5 koji je u svakom smislu jako solidna igra. Zapravo, bez sumnje se radi o najboljem GTA  do sada. Tu je bio i The Last of Us, sjajna demonstracija kako se survival horor, akcija i drama mogu strpati u jedno. Mislim, filmska industrija to već radi godinama s filmovima poput Dawn of The Dead. Međutim, napraviti akcijski naslov u kojemu se toliko identificirate s glavnim likovima zaista je posao. A tek kraj i kiseli okus u ustima koji ostavlja. Oh, Naughty Dog, kako li si dobro odradio posao.

 

 


 

 

Rasprodaje i Humble Bundleovi

Druga stvar vrijedna spomena definitivno su humble bundleovi i steam rasprodaje. Do sada smo znali imati zanimljiva sniženja cijena koja bi nas ponukala da kupimo igru koja nam je do nedavno možda bila preskupa. Sada? Sada su nas doslovce zasipavali igrama čija je cijena padala i do 80%. A Humble Bundle? Oni su nam ove godne priuštili skoro sve Batman naslove po cijeni koju MI određujemo. I da stvar bude bolja, oni ne prestaju. Skoro svaki drugi tjedan objavljuju nove rasprodaje bile one za Android ili PC. I znate što? Ako ovako nastave, morati ćemo im doslovce poslati bombonjeru.

 

 


 

 

Indie gaming

Najdraža stvar koja nam je ostala u sjećanju ove godine je indie scena. 2013. je dokazala kako iz ruku nezavisnih razvojnih timova mogu doći remek djela. I iskreno, kao veterani gaming industrije možemo reći kako je istoj potrebno malo svježe krvi. Dosta nam je otrcanih reciklaža pucačina iz prvog lica, dosta nam je napornih prepucavanja u kojoj igri lica izgledaju ljepše. Dajte nam Stanley Parable, Stick it to The Man ili Papers Please svaki put i reći ćemo vam kako su ovo igre budućnosti. Šljiviš grafiku. U jednom trenu, vjerujte nam, biti će vam dosta hi res tekstura i željeti ćete zaigrati igre poput Brothersa - samo da biste iskusili ono oko čega se gaming zapravo i vrti - a to su igre. Ne grafika - Igre.