I PIKSELI KRVARE!

Top 10 najnasilnijih egzekucija u igrama

20.09.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Na oduševljenje svih fanova igara i krvoprolića, nasilne smrti u gamingu nikada nisu izašle iz mode

Igre su zabavne, to znamo. Ne bismo ih igrali da nisu. Keč je u tome da razne stvari inspiriraju različite igrače. Neki vole priču, neki grafiku, neki pokoju dobru slagalicu, a dobar dio solidno digitalno mrcvarenje.

Mainstream nasilje! Zabavno, zar ne? U ovo doba dosta je teško ne naići na njega. No kako pronaći PRAVO, kvalitetno gaming mrcvarenje? Ne brinite! Vrhunski tim od preko trideset multidisciplinarnih stručnjaka tjednima je radio na epskom popisu igara s najnasilnijim smrtima IKAD. Dragi naši, natočite cherry brandy, upalite najfiniju cigaru, navucite zavjese i ponesite kišobran. Slijedi top 10 ultranajnasilnijih egzekucija hrpe poligona i piksela po izboru Gamereporta.

10. Carmageddon: gumom i branikom

Top listu najnasilnijih smrti u igrama započet ćemo dobrim starim gaženjem civila. Koliko god naše pamćenje seže (a bogami seže dosta unazad), malo koja 'umjetnička' igra uspjela je razbjesniti roditelje koliko i Carmageddon. Za one manje upućene, ovaj naslov najlakše bi se mogao opisati kao tečaj za vozački 'gone wrong'. U Carmageddonu ste, naime, bili nagrađivani za kreativne auto-egzekucije, a način na koji je umiralo sve osim vozača u vozilima najčešće je bio dosta nasilan. Toliko nasilan da se većina igrača nije ni trudila završiti utrku.

9. Postal 2: granatom

Gary Coleman, motorne pile, flekserice, automatsko naoružanje i tip kojem očito ne ide u životu stavljeni su u mikser i dobro protreseni u Postalu 2. Ova radosna i razigrana sandbox pucačina igračima je nudila 'ironičan' pristup masakriranju manje više svega s nogama i pulsom. Zahvaljujući eksplozijama, paljenju petrolejom, mlaćenju prometnim stupovima i manje-više svime što vam dođe pod ruku, ova igra dobila je čast pojaviti se na našoj ekskluzivnoj top listi. Uzdravlje.


8. Resident Evil: zombijima, karakondžulama...

Umrijeti u nekom od nastavaka Resident Evila nikad nije bilo spokojan i samosagledavajući proces. OK, bilo je u slučaju da vam je netko otkinuo glavu i okrenuo je prema truplu. U vjerojatno najpoznatijem survival horroru ikad, način na koji ginete skoro je svaki put kreativno odrađen. Želite li da vas raskomadaju zombiji? Možda da vas pojedu divovske biljke mesožderke? Ili se smatrate više svjetskim putnikom, pa odlučite da bi ove godine bilo zabavno da vas sjekirama i lopatama izudaraju inficirani Španjolci ili Afrikanci? Brutalnih načina za umiranje je dovoljno, nastavaka je trenutno pet, pa ‘ko voli, nek’ izvoli.

7. Mortal Kombat: više-manje svime čega se možete sjetiti

Borilačka igra koju klinci igraju zbog cica i krvi, a stariji zbog cica, krvi i komboa uvalila se na sedmo mjesto naše razigrane top liste igara sa najkrvavijim smrtima ikad. Budući da dotična ima preko pet nastavaka, a svaki od njih donosi hrpu novih likova (opremljenih sa jedinstvenim umjetničkim finišem pod imenom 'fatality'), možete si zamisliti kroz koji su posao autori prošli kod osmišljavanja MK-ovih razigranih egzekucija. Fontane krvi, organa i kostiju ovdje se koriste za, uglavnom, nasmijavanje gamera jer, budimo realni, ako netko ovo shvati ozbiljno, zaslužuje pogodak monitorom u glavu.

6. Soldier of Fortune 2: automatskim naoružanjem

U doba kada je ovaj mali draguljčić izašao, nasilje je STVARNO bilo 'in'. U ulozi plaćenika borili ste se protiv terorista koji su planirali dignuti New York u zrak (ili nešto slično). Bitna stavka kod opisa dotične igre je pedantnost unesena u 'realistično ranjavanje' puškama. E, pa ako je ovo tu realistično, idući put kada ćemo gledati kako zračnicom gađaju zeca na nekom filmu, nosit ćemo kabanicu. U Soldier of Fortune, naime, SVE LETI U 3PM (i ne, ne mislimo na 15.00). Noge, ruke, oči, glave, ma što. Poanta je da ste oružjem doslovno komadali sve nesretnike koji vam ulete u vidno polje. Izabrati najgrozniju smrt u ovoj igri dosta je teško, s obzirom da nakon tri sata sustavnog bojanja zidova tuđim crijevima jednostavno prestanete zamjećivati...

5. Moonstone: zmajevi, trolovi, jednorozi...

U doba Amige bilo je malo teže naići na igre koje u sebi sadrže visoku razinu nasilja i zabave. Moonstone je čudna mješavina igre na poteze, akcijske borbe i klasične fantasy kuruze. Stavljeni u ulogu jednog od četvorice nabrijanih vitezova (adekvatno podijeljenih u četiri boje), vaš zadatak je putovati zemljom i domoći se legendarnog moonstonea. Zadatak je, doduše, malo teži nego što mislite s obzirom da je igra manje-više nemilosrdno teška. Umirat ćete vrlo često, a smrti će uglavnom biti baš onakve kakve ova top lista zahtjeva: nenormalno nasilne. Naime, lokalna flora i fauna naše će vitezove trovati, nabadati na rogove, mljeti, paliti, proždirati žive, odsijecati im glave bez ikakvog razloga te štošta drugo. Pravi piknik.

4. Waxworks: manje-više sve

Kao i kod ostalih avanturističkih RPGova iz Horror Softa, u Waxworksu imate priliku poginuti. Još kako. Ono što je zabrinjavajuće kod dotičnog je, naime, što je za svaku smrt u igri (a ima ih poprilično puno) napravljena adekvatna sličica ili animacija. Tako ćete, ako si date vremena pogledati priloženi clip, više od pet minuta gledati kako vas sustavno grizu zmije, komadaju mutirane biljke, proždiru zombiji, grizu vampiri, gnječe masivni stupovi, jedu krokodili i tako dalje. Zgodna stvar vezana uz Waxworks je to što su, za jednu igru krcatu krvlju, sve nasilne smrti savršeno logične i ne mijenjaju činjenicu da se radi o jednoj jako zabavnoj i igrivoj horor avanturi.

3. Pacman: prisilnim predoziranjem tabletama

Zbog čega je smrt glavnog lika jedne od najpopularnijih igara ikad užasan? Pa zato što svi vole dražesnog Pacmana. Zapitajte se kako je sirotoj mrcini! Kao prvo, od samog početka igre po labirintu natjeruju ga duhovi. Bez ikakvog razloga. Dapače, nigdje nije spomenut arhitekt iza tog labirinta strave. I jedini način na koji preživljava je sustavnim prežderavanjem tabletama. Kada mu konačno dođu glave, usta mu se doslovno raskreče, a on u užasu nestane (molimo, pogledajte klip za Pacmanov smrtni krik). Iskreno, da možemo birati, radije bismo doživjeli bilo kakvu smrt nego onu koju je doživio Pacman. Pokoj mu duši maloj narkomanskoj.

2. Dead Space: komadanje sa strane vanzemaljskih zombija

Krunu prve pratilje na laskavoj top listi realno najodvratnijih gaming smrti zauzima igra inspirirana Stvorom, Alienom i edukacijskim DvDom 'Kolinje 2011'. Dead space je sadistička, tjeskobna i iznimno krvava survival hororčina u kojoj kao inženjerac spašavate dragu s goleme olupine krcane vanzemaljcima. Na jelovniku dana nalazi se preko 50 posto smrti dekapitacijom, komadanjem, gnječenjem i još mnogim drugim. Pikantni detalji koji ovaj dragulj dižu iznad prosjeka su alieni napravljeni od leševa bivše posade koje 'ubijate' otkidajući im komade tijela. Mmm, schpritzen.

1. Thrill Kill: lancima, kukama, žgancima

Za igru koja zapravo nikad nije ni trebala izaći, Thrill Kill je postao poprilično popularan. Naravno, razlog ovome nije njegova igrivost (koja je, iskreno, ispod standarda), već činjenica da u njemu izvodite apsolutno neopisive gadarije koje, pretpostavljamo, u to vrijeme pokraj cenzure ne bi mogle proći ni s debelom plavom kovertom. Seksualne devijacije svih vrsta, ultranasilne egzekucije, bizarni likovi i činjenica da se mlatite u samom paklu ostavljaju dojam obiteljske igre u kojoj svatko može ubiti i biti ubijen na skroz zgodan i kreativan način. Naš favorit pri stanoviti je BDSM patuljak koji, na neki osobit način, svim gamerima interpretira drevne riječi vječite mudrosti: nije važno koliko si visok, već koliko duboko možeš štulu nekome gurnuti u šupak.