SABOR IZGLASAO

Tomo Medved potvrđen za ministra branitelja

21.03.2016 u 11:22

Bionic
Reading

S 88 glasova za, 30 protiv i 15 suzdržanih Sabor je dao povjerenje Tomi Medvedu za obavljanje funkcije ministra branitelja. Gotovo dva mjeseca nakon ostavke Mije Crnoje Vlada je, što se tiče ministarskih mjesta, konačno popunjena

Protiv Medveda glasao je dio SDP-ovaca i HNS, a dio SDP-a bio je suzdržan.

Nakon glasovanja, Medved je odmah prisegnuo.

Podsjetimo, Medveda kao kandidata za ministra branitelja prošli je tjedan na sjednici Odbora za ratne veterane predstavio premijer Tihomir Orešković. Premijer je tada podsjetio da je Medved bio sudionik Domovinskog rata, dobitnik odlikovanja i zapovjednik Tigrova. 'Siguran sam da je prava osoba i čast mi je da će biti dio našeg tima', poručio je Orešković.

Medved je kazao je kako će mu prvi potez biti da sjedne za stol s prosvjednicima iz Savske, a nakon toga će krenuti i u izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

'Započet ćemo s izradom novog zakona o pravima braniteljima i njihovih obitelji, uvažavajući sve sugestije i udruge koje se bave tom tematikom, kao i iskustvo iz proteklih godina', najavio je Medved te upozorio na primjer opskrbnine, odnosno prebacivanja tog prava na Ministarstvo socijalne skrbi, a zbog čega je, kako je naveo brojke, 1.500 branitelja izgubilo prava dok su ona umanjena za još njih 4.500.

Istaknuo je i pripadnike HVO-a kazavši da su 'imali reguliran status, ali da uslijed odluka koje su stvarale pravnu nesigurnost hrvatski ratni vojni invalid, koji je priznat u Hrvatskoj, u isto vrijeme od MORH-a nije mogao dobiti ratni put, čime mu je ukinut status hrvatskog branitelja'.

Na sjednici su članovi odbora Medveda pitali i za njegovo sudjelovanje na braniteljskom prosvjedu na Markovom trgu. ''Da, bio sam na Trgu sv. Marka te večeri na poziv kolega jer se kolega popeo na krov zgrade i htio se baciti u znak revolta zbog cijelog stanja. Došao sam ga moliti da ne počini glupost', naglasio je Medved i poručio: 'Cijeli život sam legalist, zalažem se za prava čovjeka i to ću uvijek činiti kroz razgovor i argumente', rekao je Medved.


Medved je sudionik Domovinskog rata, prvostupnik ekonomije i školovani časnik. Rođen je 1968. u Cetingradu, a u Domovinskom ratu sudjelovao je duže od pet godina, nakon čega je nastavio vojnu karijeru. Još se 1990. dobrovoljno javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje, godinu kasnije zapovijeda satnijom, a od 1993. do 1994. načelnik je stožera 1. gardijske brigade.

Po završetku Domovinskog rata nastavio je vojnu karijeru. Prvostupnik je ekonomije i školovani časnik, koji je završio Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu Ban Josip Jelačić. Ulaskom Hrvatske u NATO savez 2009. promaknut je u čin brigadnog generala, a 2011. umirovljen je na vlastiti zahtjev.

Predsjednik je Udruge veterana Tigrova i član HDZ-ova Odbora za branitelje. Odlikovan je Redom hrvatskog trolista, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom hrvatskog križa, spomenicom Domovinske zahvalnosti za pet i 10 godina, te medaljom "Ljeto 95".