gradonačelnik o gradskim problemima

Tomašević: Cijene vrtića i javnog prijevoza zasad neće rasti, ali...

05.06.2023 u 20:14

Bionic
Reading

Niz je problema u hrvatskoj metropoli, od odvoza smeća do nepokošenih zelenih površina, a sada se svemu pridružilo i ubojstvo u centru grada, u Paromlinskoj ulici. O svemu je u Dnevniku Nove TV govorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Na pitanje ima li više saznanja o ubojstvu u Paromlinskoj kazao je da nema te da je razgovarao s načelnikom PU zagrebačke te da je istraga u tijeku. "Ove godine u Zagrebu su bila tri ubojstva i sva su riješena. Lani ih je bilo pet, što je za dva manje u odnosu na godinu dana prije, i prošla je godina po izvješću policije bila najbolja po svim pokazateljima u zadnjih 20 godina. Znači, grad je prošle godine bio najsigurniji u zadnjih 20 godina."

Na pitanje bi li on noću prošetao područjem starog paromlina, Tomašević je na Novoj TV kazao: "Pa bih, s obzirom da sam pored i radim do kasno navečer. To su ruševine koje su pred nosom bivšeg gradonačelnika bile dva desetljeća. Kao što znate, ili će se stara zgrada Zagrebačke banke u Paromlinskoj srušiti od strane privatnog vlasnika, ili će ju Grad srušiti pa mu isporučiti račun. Izgleda da je ipak započelo rušenje u njegovoj režiji, ali mi smo rekli čim smo došli na vlast da to nećemo tolerirati."

Reporterka je kazala kako je gradski zastupnik Renato Petek za Tomaševića rekao da ga podsjeća na Andreja Plenkovića i da je netransparentan. Na pitanje zašto im ne dostavlja neke podatke koje traže od njega, Tomašević odgovara: "Dostavljamo, ali sad kad bih ja isto tako išao komentirati tog zastupnika, posebice zbog krivih informacija, recimo, najviše oko CIOS grupe, kada se govori neistina da su se povećali prihodi te grupe od Grada i gradskih poduzeća otkad sam postao gradonačelnik... To je neistina. Dvostruko su se smanjili, to je prava istina. Jedina je poveznica mene i premijera da ponekad komuniciramo kao gradonačelnik glavnoga grada i predsjednik Vlade."

Na pitanje kad će povećati cijene komunalija, jer Grad ostaje bez prireza, Tomašević odgovara: "Već sam to rekao, bio sam vrlo transparentan. Nismo još vidjeli prijedloge izmjena zakona, ali vidjeli smo Vladin prijedlog tzv. porezne reforme. Grad Zagreb ima najveći prirez u Hrvatskoj, po zakonu jedini i smije imati 18 posto, jer ima čak 340 ustanova. Rekao sam već kako smatram da je socijalno pravednije vratiti tu stopu poreza na dohodak nego podići cijenu komunalija, za tih milijardu kuna koliko ćemo manje imati."

"Porez na dohodak plaćaju oni s većim plaćama i zato smatram da je ispravnije vratiti tu stopu poreza nego povećati komunalije za sve", dodao je Tomašević.

  • +3
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

"Čak i kada vratimo stope onakve kakve su sada, znači tu neće biti dodatnog poreznog opterećenja za građane nego će biti jednako, ono zapravo neće biti jednako jer će Zagreb i tada izgubiti oko 400 miljuna kuna godišnje, što će dati doprinos za svima veće plaće", kazao je on.

Upitan hoće li rasti cijene javnog prijevoza i vrtića, kazao je: "Zasad ne. To znači da ne mogu obećati da neće rasti za sljedećih godinu dana s obzirom da sve raste. Raste trošak rada, moramo povećavati plaće, raste trošak materijala, raste trošak svega, hrane u dječjim vrtićima, ako već hoćete. Međutim, unatoč tome uspjeli smo da gradski vrtići budu najjeftiniji od svih velikih gradova u Hrvaskoj", kazao je i dodao kako je najjeftiniji i javni prijevoz te da se nada da će to tako i ostati. "Napravit ćemo sve što možemo da tako ostane."