PRAVO NA BIRTIJU

Tomašić se obrušila na Linića zbog 'terora prema ugostiteljima'

01.08.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić prozvala je u današnjem otvorenom pismu ministra financija Slavka Linića zbog terora koji provodi među ugostiteljima.

'Smatram kako je neutemeljeno haračenje, koje ste uveli kao metodu krpanja rupa u proračunu nastalih upravo Vašim lošim procjenama, posljednji čavao u lijesu ionako posrnulog hrvatskog gospodarstva', naglasila je Tomašić dodajući kako je malo ugostiteljskih objekata koji usred radnog vremena imaju potpuno usklađeno stanje u blagajni s vrijednošću izdanih računa.

Stanje nije ništa drugačije ni kada su u pitanju veliki trgovački lanci, ali za rigorozno kažnjavanje tih gospodarskih subjekata niste naročito zainteresirani, poručila je.

Podsjećajući kako su u konačnom prijedlogu Zakona o fiskalizaciji projekcije govorile o 500 milijuna kuna koje će fiskalizacijom dospjeti u proračun u prvoj godini, dok se za naredne godine predviđa čak milijardu kuna prihoda, čelnica HSP-a dr. Ante Starčević je zatražila od Linića da javnosti otvoreno kaže koliko se u prvih sedam mjeseci tekuće godine uprihodovalo od fiskalizacije koja je najavljena kao spas domaćeg gospodarstva.

Također zatražila je i da javnost izvijesti o broju nepravilnosti vezanih uz neplaćene prekovremene sate radnicima te nepoštivanje elementarnih prava sezonskih radnika, koje su utvrdile inspekcije. 'Ili se one bave samo zatvaranjem ugostiteljskih objekata kojih, prema riječima Vaše pomoćnice i ravnateljice Porezne uprave gospođe Nade Čavlović Smiljanec, ionako ima previše', zapitala se Tomašić.

Mišljenja je i kako je filter za svaki oblik djelatnosti samo tržište te bi ono trebalo određivati kojih je djelatnosti previše i koji će subjekti koji se bave tim djelatnostima propasti, a nipošto se time ne bi trebalo baviti resorno ministarstvo ili Porezna uprava.

Na kraju otvorenog pisma ministru financija Liniću, čelnica HSP-a dr. Ante Starčević se zapitala u čije džepove planira posegnuti nakon što isprazni one ugostiteljske.