digitalna inkluzija

Tomašević: Zagreb ide snažno naprijed u korištenje digitalnih tehnologija

17.02.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u četvrtak, sudjelujući na konferenciji o digitalnoj inkluziji, da Zagreb ide snažno naprijed u korištenje digitalnih tehnologija kako bi sve informacije približio građanima i učinio ih dostupnima

"Zagreb ide snažno naprijed u korištenje digitalnih tehnologija kako bi sve informacije Gradske uprave, poduzeća i ustanova na pristupačan i kreativan način približile građanima - kako bi se unaprijedila njihova kvaliteta života i podigla transparentnost rada Gradske uprave", istaknuo je Tomašević.

Ključno je, naglasio je Tomašević, da sve informacije budu na jednak način dostupne svima, bez obzira na njihovu dob, zdravstveno stanje, društveni status i ekonomsku moć.

"Digitalna inkluzija" je jednodnevna konferencija, koja se održava u prostorima ZICER-a, a u sklopu nje je održan panel o lokalnoj samoupravi i politici digitalne inkluzije na kojem su sudjelovali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predstavnici Varaždinske županije.

Tomašević je nakon razgovora s Filipovićem rekao da je u nekim stvarima, kao što su riznica i digitalni projekti, Rijeka ispred Zagreba, no vjeruje da će Zagreb to brzo nadoknaditi.

Rasprava o digitalnoj inkluziji je itekako potrebna jer često zaboravljamo da nove generacije informacijsko-komunikacijske tehnologije predstavljaju određene barijere za dio građana, dodao je.

Filipović je podsjetio da je Rijeka lani proglašena hrvatskim gradom najspremnijim za digitalnu tranziciju, a većina njihovih usluga je dostupna online.

Primjerice, više od 8000 Riječana prešlo je na plaćanje objedinjenih troškova stanovanja bez naknade. Također, građanima je dostupna riznica na jedan klik, mogu pretraživati utrošak javnih sredstava i proračuna, a dostupni su i svi računi koje plaća Grad Rijeka.

Filipović kaže da se u Rijeci trude u svim segmentima zadovoljiti potrebe građana, pa tako imaju i online upise u vrtiće i prijave za gradske stipendije.