energetsko siromaštvo

[VIDEO/FOTO] Tomašević najavio da će Grad Zagreb pokrivati račune i vrtićima, bolnicama, školama... 'Pučka kuhinja je prioritet'

01.02.2022 u 11:58

Bionic
Reading

'Pazimo da ne dođe do nikakavih udara, da ne dođe do udara cijene plina. Dom u Nazorovoj je državna ustanova i moramo naći rješenje', kaže zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ističući kako je Pučka kuhinja prioritet

'Svi se možemo složiti da je Pučka kuhinja prioritet. Da u ovakvoj krizi dođe do situacije da Pučka kuhinja ne može funkcionirati, stvarno se ne bi smjela dogoditi takva situacija u Zagrebu', poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući situaciju s računima za plin koji su stigli na adrese različitih ustanova. Tomašević kaže kako se nada da će Vlada ići s paketom mjera koje će spriječiti rast cijena plina za građane.

'Treba ići s paketima, ne samo mjerama za sve, nego i s paketoma koji financijski adresiraju energetsko siromaštvo. Da se na socijalno najugroženije građane najviše potroši. Ne govorimo samo o plinu, nego i električnoj energiji. I Grad Zagreb će napraviti što može. I u proračun smo, prvi put, stavili energetsko siromaštvo. Što se tiče povećanja cijena, posebno za dio poslovnih korisnika, to je problem uzrokovan dijelom individualnom odgovornošću uprave, dijelom enormnim rastom cijena koje su svugdje porasle', rekao je Tomašević koji je sa suradnicima ispred Centra za zdravlje mladih predstavio web aplikaciju Grada Zagreba 'Mentalno zdravlje' i održao redovnu konferenciju za medije, javlja N1.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Dodao je kako je gradska vlast u kontaktu s Vladom te da 'prepucavanja neće pomoći', nego treba naći rješenje koje će biti najmanje bolno.

  • +4
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Tomašević kaže da će Grad pokrivati račune za dječje vrtiće, bolnice i škole.

'Što se tiče škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, to je naša odgovornost i pazimo da ne dođe do šokova koje neće moći izdržati', kaže gradonačelnik napominjući kako, kad je u pitanju Plinara, traže rješenja koja nisu u vezi s državom. Napominje kako je svima očito da se radilo o 'nesavjesnom poslovanju' koje je dovelo do ove situacije.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'Nije problem samo s Gradskom plinarom i ne može rješenje biti samo na razini jednog poduzeća', kaže gradonačelnik, dodajući da isti problem imaju i druge lokalne jedinice.