iTransparentnost

Tomašević predstavio aplikaciju iz koje je vidljivo kako se troši proračun

06.02.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, predstavio je na današnjoj konferenciji za medije web aplikaciju za pregled trošenja gradskog proračuna pod nazivom iTransparentnost čija je izrada stajala 37.550,81 eura

'Sve bankovne transakcije bit će svima u potpunosti dostupne u gotovo realnom vremenu, u roku od dva dana, i moći će se pretraživati', kazao je Tomašević i naglasio da Zagreb do sada nije bio ni blizu ovakvoj transparentnosti. Naglasio je da grad svaki dan ima oko 400 bankovnih transakcija.

>>> Web aplikaciju iTransparentnost možete pogledati ovdje

'Ovime dajemo alat svima koji će nas kritizirati. Svi građani i svi novinari imat će pregled svih bankovnih transakcija Grada Zagreba prema svima pravnim i fizičkim osobama. Moći će se ući u svaku transakciju i pogledati detalji. Daleko smo najtransparentniji sustav u državi', rekao je gradonačelnik. Naveo je da na ovaj način nastavlja ispunjavati predizborna obećanja o povećanju transparentnosti. Dodao je da se u aplikaciji može koristiti i tražilica, kao i alati za filtriranje, a iz perspektive GDPR-a bit će dostupni podaci i o fizičkim osobama.

'Vidljive će biti sve transakcije od početka ove godine pa nadalje', rekao je Tomašević.

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika, navela je da je u eSavjetovanje upućena odluka o potpori za novorođenu djecu i da se ona gotovo udvostručila s 331 na 600 eura. Uz to, umjesto u dva dijela kao do sada, sredstva će biti isplaćivana jednokratno kako bi se roditeljima omogućila nabava opreme u što kraćem roku. Očekuje se da bi odluka trebala biti usvojena na Skupštini u ožujku i na snagu stupiti u travnju. Tomašević se osvrnuo i na povećanje plaća u Holdingu i naglasio da je članovima Uprave Holdinga povećana plaća za 20 posto, a komunalnim radnicima za 34 posto te da je predsjedniku Uprave Holdinga sada plaća, nakon povećanja, ista kakvu je predsjednik Uprave imao prije 15 godina.

  • +15
Tomašević predstavio aplikaciju za kontrolu proračuna Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

'Napravili smo novi kolektivni ugovor i ispravili povijesne nepravde, novu sistematizaciju kroz koju su se isto povećale plaće u prosjeku oko 24 posto na razini cijelog Holdinga', kazao je Tomašević. Rekao je da su spremni ponovno povećati plaće, ali za razliku inflacije. Detalje o pregovorima, odnosno o postupku mirenja nije htio iznositi. Naveo je da im je želja povećati primanja, ali ne da se razlika za povećanje prevali preko leđa građana poskupljenjem usluga, kako su to poskupljenjem vode učinili u Karlovcu i Bjelovaru.

'Nadam se da ćemo moći dogovoriti povećanje plaća kojim nećemo morati podizati cijene komunalnih usluga. Od 1. rujna 2023. upravo u Bjelovaru poskupjela je cijena vode. Svi oni koji su bili najglasniji oko prireza non-stop dižu cijene komunalnih usluga', rekao je Tomašević i dodao da je u Bjelovaru od 1. srpnja poskupio odvoz otpada, i to za 80 posto. Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika, govoreći o situaciji s neugodnim mirisom na Srebrnjaku, rekao je da je najvjerojatnije to bio benzen te da je već otišao kroz komunalni sustav i završio na pročistaču. Očekuje da će se inspekcije oglasiti narednih dana.