presica s klisovićem

Tomašević podvukao crtu i najavio 'potpuno preuzimanje uzda': U 2022. vidjet će se transformacija koju smo obećali građanima

28.12.2021 u 11:36

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović održali su zajedničku konferenciju za novinare. Gradonačelnik Tomašević izjavio je u utorak da od 1. siječnja 2022. kreće preustroj Gradske uprave, pri čemu će se broj gradskih ureda smanjiti s 27 na 16 ureda

'Od 1. siječnja, s obzirom na odluku Gradske skupštine, Grad Zagreb imat će 16, a ne više 27 ureda. Vodit će ih privremeno v.d. pročelnici, dok se ne raspišu natječaji', rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Najavio je da će Grad uskoro imati i pročelnika za upravljanje imovinom, kao i glasnogovornika kojeg će izabrati na javnom natječaju.

'Krenut ćemo konačno s popunjavanjem osnovnih kadrova kako bismo mogli upravljati gradom', dodaje Tomašević.

Upozorio je da ih je neadekvatan zakonski okvir natjerao u situaciju u kojoj su trebali čekati godinu dok nisu bili u mogućnosti izabrati svoje pročelnike.

'Bila je to izazovna godina. Sljedeće godine, budući da završavaju i javni natječaji u upravama i gradskim poduzećima, očekujemo da se sve stabilizira i da u potpunosti preuzmemo uzde upravljanja gradom', kazao je Tomašević.

Istaknuo je da Grad prvi put ima četveročlanu Upravu Zagrebačkog holdinga, u potpunosti izabranu na javnom natječaju.

  • +20
Gradska skupština Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Završio je javni natječaj za upravu ZET-a, mogu najaviti da će biti još članova s obzirom na posao koji je potreban u ZET-u kako bi oni mogli biti tim i kako bi mogli raditi na restrukturiranju', izvijestio je Tomašević.

Ono čime nisu zadovoljni je obnova nakon potresa te je najavio da će još više raditi na njoj.

Tu smo kao Grad Zagreb napravili sve što smo mogli, rekao je Tomašević. Međutim, dodao je, ono što ne možemo reći da je počelo jest obnova privatnih domova.

'Tražili smo izmjene Zakona o obnovi koje su se dogodile, tu sad stvarno nema više nikakvog alibija da od strane države krenu odluke u punom smislu te riječi', zaključio je Tomašević.

Najavio je razvojne projekte i zelenu transformaciju Grada Zagreba kroz pametnu rasvjetu, solarizaciju krovova i gospodarenje otpadom - postavljeni su temelji za novu sortirnicu i kompostanu - u 2022. godini.

'Vjerujem da će se iduće godine u punom svjetlu vidjeti transformacija koju smo obećali građanima. Optimistični smo i odlučni u tome', poručio je Tomašević, spominjući i transparentnost, digitalizaciju te osnaživanje mjesnih odbora.

Puknuće cijevi

Klisović je na pitanje o radu Skupštine rekao da je sve skupa bilo dobro, u granicama političkog fair-playa.

'Vjerujem da je većina zastupnika zadovoljna time kako sam vodio sjednice', kaže, prenosi N1.

Na pitanje o puknuću cijevi rekao je da je bio na mjestu događaja. Dodao je i kako je već zatražio da se napravi plan obnove postojeće infrastrukture te da će taj posao trajati desetljećima i puno koštati. 'Gradonačelnik to mora preuzeti kao obvezu', rekao je.

Tomašević je rekao kako je, srećom, ovaj put pukla manja cijev, a ne ona magistralna. Najavio je i da će u narednih osam godina ići ulaganje od dvije milijarde kuna iz europskih fondova, ali da to neće biti dovoljno da riješi probleme koji su nastali zbog neodržavanja infrastrukture posljednjih 20 godina.

'Cijev bi trebala biti sanirana do danas popodne što se tiče vodoopskrbe i odvodnje, a onda i prometa', rekao je.

  • +9
Radnici saniraju puknutu cijev na Ribnjaku Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor

Doček Nove godine

Govoreći o dočeku Nove godine, rekao je da se 'detalji bruse'.

'Svako ima svoje modele kako će to napraviti. U svakom slučaju, to je veliki izazov. Nije lako ništa organizirati u ovoj situaciji', kaže.

Nakon konferencije za novinare najavljen je prijam za novinare u Palači Dverce na Trgu Katarine Zrinske.