uključeno puno škola

Tomašević: Interes za izborni predmet Škola i zajednica je iznad očekivanja

18.02.2022 u 12:28

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je u petak da je 84 posto srednjih škola u Zagrebu iskazalo interes za izborni predmet Škola i zajednica koji se uvodi sljedeće godine, istaknuvši da je to nadmašilo sva očekivanja

“Ukupno 47 srednjih škola iskazalo je interes za predmetom Škola i zajednica, te 116 nastavnika u njima. To je u potpunosti nadmašilo naša očekivanja”, izjavio je Tomašević na konferenciji za novinare.

Škola i zajednica je inovativan edukativni program koji je nastao u suradnji Sveučilišta u Rijeci, Prve riječke hrvatske gimnazije i Instituta za društvena istraživanja, a temelji se na predlaganju rješenja za probleme koje srednjoškolci uoče u svojoj zajednici.

Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić istaknuo je kako se radi o 18 od 20 gimnazija, 28 od ukupno 35 srednjih škola te o Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, odnosno 84 posto svih srednjih škola u Zagrebu.

“Cilj je izbornog predmeta da se glas mladih ljudi čuje, da se mladi povežu i osjete da se njihova aktivacija u lokalnoj zajednici može isplatiti”, poručio je Jokić.

Oko 150 nastavnika u Hrvatskoj proći će kroz stručno usavršavanje u trajanju od pet mjeseci kako bi od iduće godine mogli podučavati taj izborni predmet.

Grad Zagreb će pokriti troškove usavršavanja, kao i provedbe predmeta u školama što bi, prema procjeni Tomaševića, bilo oko jedan posto godišnjeg proračuna Gradskog ureda za obrazovanje.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic

Zagreb će izvući više, ali ne mnogo više novca iz Fonda solidarnosti

Komentirajući produljenje roka za izvlačenje sredstava iz EU-ova Fonda solidarnosti, Tomašević je ocijenio kako je to dobra vijest za sve.

“Bila je procjena kako bi, da je ostao rok do lipnja, mogli povući oko milijardu kuna. Sada ćemo moći povući više novca, no ne bih rekao puno više”, kazao je Tomašević istaknuvši da je početna alokacija sredstava bila prevelika s obzirom na stvarnu štetu.

Osvrnuo se i na izlazak dijela sindikata Zagrebačkog holdinga iz pregovaračkog odbora s kojim Uprava tog društva vodi socijalni dijalog oko viškova radnika.

  • +9
Predstavljanje interesa škola u Zagrebu za izborni predmet Škola i zajednica Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

Istaknuo je da su dosadašnji razgovori, koji su se vodili u vidu sastanaka, radnih grupa i razmjene mišljenja, nadstandard u odnosu na ono što propisuje zakon. 

“Po zakonu je dovoljna pismena razmjena mišljenja socijalnih partnera, a pored toga ovdje se dešavaju fizički sastanci, konkretni dijalog, radne grupe”, rekao je.

Tomašević vjeruje da će Uprava i dalje voditi dijalog sa sindikatima, no pitanje je na koji način. “Na njima je da to utvrde”, rekao je.