bivši ministar

Tolušić i Ferenc u zagrebačkom pritvoru očekuju ispitivanje europskih tužitelja

07.07.2022 u 15:17

Bionic
Reading

Uhićeni bivši ministar Tomislav Tolušić i njegov suosumnjičenik poslijepodne su u Zagrebu predani pritvorskom nadzorniku, a očekuje ih ispitivanje u Uredu europskog javnog tužitelja.

Tolušić i zaposlenik Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Željko Ferenc jutros su po nalogu europskog tužitelja uhićeni u Virovitici gdje su im pretraženi domovi, uredi i druge prostorije koje koriste.

Potom su odvezeni u Zagreb, gdje će ih ispitati europski tužitelji, a zatraže li za njih određivanje istražnog zatvora o tome će odlučiti istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Prema pisanju medija Tolušića istražitelji sumnjiče da je dobio bespovratnih 2,5 milijuna kuna za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje, dok je drugu polovicu morao financirati sam. Tolušić je pritom, prema pisanju Jutarnjeg lista, lažno prikazao da ima 50 posto vlastitih sredstava za vinariju, kako bi ishodio dobivanje bespovratnih sredstava.

Tolušića sumnjiče i da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za vinogradarski projekt za nove nasade, lažno predočavajući da se radi o oranici bez nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd.

Policija i Ured europskog javnog (EPPO) tužitelja ranije su, ne otkrivajući identitete, potvrdili da su Tolušić i Ferenc uhićeni zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru.

EPPO je izvijestio i da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Tolušić je obuhvaćen i istragom o dodjeli poticaja pokrenutoj nakon uhićenja ministra Darka Horvata. U toj je istrazi suosumnjičen i bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević koji je danas ispitan u Uskoku.

  • +4
Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić
sve osim nogometa

Učitavanje...