RATNI ZLOČINAC

Tolimiru potvrđena doživotna kazna zbog genocida u Srebrenici

08.04.2015 u 16:59

Bionic
Reading

Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju je počelo izricanje presude Žalbenog vijeća u postupku protiv Zdravka Tolimira, javlja N1

Sudac Theodor Meron je naglasio da je Tolimir uložio žalbu od 25 stavki na prvobitnu presudu.

Tolimir je također tražio revidiranje presude kao i smanjenje kazne.

Žalbeno Vijeće je odbilo većinu Tolimirovih osnova, a njegove argumente o pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju smatra neosnovanim.

Nakon čitanja odluka Žalbenog vijeća i revidiranja Raspravnog vijeća, sudac Theodor Meron je izrekao konačnu presudu koja glasi:

"Žalbeno Vijeće ima u vidu da je poništilo neke od osuđujućih presuda Tolimiru, ali također ima u vidu da ostale presude koje se odnose na genocid posebno one koje su odnose na ubijanje muškaraca i bosanskih muslimana. U svijetlu osuđujućih presuda za genocid, Žalbeno vijeće smatra da odgovornost Tolimira ne zaslužuje preinačenje kazne".

"Iz navedenih razloga, Žalbeno vijeće na osnovu 25 Statuta i pravilnika 117 imajući u vidu postupke, djelimično prihvaća šestu žalbenu osnovu i ukida presudu za istrebljivanje kao ratnom zločinu u onoj mjeri kao što je navedeno u optužnici. Djelomično prihvaća i ukida osudu za genocid putem duševnih boli po članu 42B statuta.

Vijeće odbija preostale žalbe Tolimira i potvrđuje kaznu doživotnog zatvora u kojoj prema pravilu 101 treba uračunati vrijeme koje je već proveo u pritvoru".

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje