sumnja se na trovanje

Toksikološkim vještačenjem utvrdit će se uzrok smrti tri konja u ZOO-u na Marjanu, oglasila se i policija

05.06.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Toksikološkim vještačenjem utvrdit će se uzrok uginuća tri konja u splitskom Zoološkom vrtu na Marjanu, potvrdio je u nedjelju ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta Split Nediljko Ževrnja. Uginuća su se dogodila jučer poslije podne i predvečer

"Nakon što su uginula dva ponija, pokušali smo spasiti dalmatinskog bušaka, dajući mu protuotrovno sredstvo, ali kada se vidjelo da to ne pomaže onda je obavljeno njegovo uspavljivanje, odnosno eutanazija," kazao je Ževrnja za Hinu. Po njegovim riječima, prije uginuća životinje su imale nekontrolirane pokrete tijelom i trzanje glavom a to su simptomi koji ukazuju da bi mogla biti riječ o trovanju. No, tek će toksikološko vještačenje pokazati je li to uzrok smrti.

Ravnatelj Ževrnja kaže da je za lešine triju uginulih konj organiziran prijevoz u Agroproteinku u Sesvetama, gdje će se uzeti uzorci i poslati na toksikološko vještačenje. Već sutra postoji mogućnost da se doznaju prve informacije o uzrocima uginuća ova tri konja. O svemu se u nedjelju oglasila i splitska policija:

'Nakon što je jučer oko 18,45 sati primljena dojava da su u Splitu, Kolombatićevo šetalište 2, u prostoru Zoološkog vrta Split, od strane zaposlenika pronađena tri mrtva konja, policijski službenici su odmah izišli i osigurali mjesto događaja. Obzirom na provedene radnje od strane djelatnika nadležne veterinarske inspekcije, policijski službenici očevidne ekipe obavili su kriminalističko-tehnički pregled i fotografiranje mjesta događaja o čemu je obaviješten dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Splitu. Ovlašteno poduzeće je temeljem veterinarske uputnice preuzelo sva tri uginula konja radi prijevoza u Veterinarski institut u Zagrebu gdje će se utvrditi točan uzrok smrti. U tijeku su daljnji policijski izvidi dok će po dobivenom nalazu i mišljenju navedenog Instituta uslijediti daljnje potrebno policijsko postupanje u koordinaciji s nadležnim ODO-om u Splitu', navodi se u priopćenju PU splitsko-dalmatinske.