A IDUĆE GODINE DUPLO VEĆI

Todorić u 2013. godini: 54 tvrtke i 34.964 radnika

30.07.2014 u 07:21

Bionic
Reading

Prema podacima o konsolidiranom poslovanju Agrokora Ivice Todorića u prošloj godini, koje je službeno objavljeno ovih dana, ta najveća regionalna grupacija ostvarila je prihod od prodaje od 30,1 milijardu kuna što je minimalni porast u odnosu na godinu ranije (1,34 posto) te dobit od 34,9 milijuna kuna što je dvostruko manje u odnosu na 2012. godinu. Riječ je o posljednjim Agrokorovim rezultatima prije preuzimanja Mercatora: poslovanje za 2014. bit će dramatično drugačije i duplo veće

Podsjetimo, Agrokor je krajem lipnja zaključio 'deal' za slovenski trgovački lanac Mercator koji sam ima blizu tri milijarde eura prihoda. To znači da će novostvorena grupacija prema prihodima biti teška blizu sedam milijardi eura s više od 60 tisuća zaposlenih.

Prošlu je godinu koncern Agrokor službeno okončao sa 34.964 zaposlenih dok je broj tvrtki koje ulaze u grupaciju bio 54. Uz najpoznatija i najzvučnija imena iz koncerna kao što su Konzum, Ledo, Jamnica, Zvijezda, PIK Vrbovec, Tisak ili Belje, tu su i Dijamant, Idea, Mladina, Agrolaguna, Kor Neretva, Irida, Sarajevski Kiseljak, Roto dinamic…

Na listi Agrokorovih tvrtki više nije Unex MPG za oglašavanje. Iako je ova vijest poznata od ranije, ovo je prvi put da se službeno spominje taj podatak, a posebno i cijena po kojoj je Agrokor izašao iz njezina suvlasništva. Agrokor je bio suvlasnik Unexa zajedno s obitelji Šumanovac u jednakim omjerima. Koncern je iz Unexa izašao 2012., a sada se u izvještaju navodi da je to bilo za 44,4 milijuna kuna.

Lani je Agrokor u svoju grupaciju uvrstio i tvrtke M-profil SPV za upravljanje nekretninama (u stečaju) te Libertus usluge za savjetovanje u poslovanju.

Najveći dio Todorićeva koncerna prihod je ostvario iz maloprodaje i veleprodaje (23,9 milijardi kuna), a na proizvodnju hrane otpada 11,3 milijarde kuna.

U Hrvatskoj je prodaja iznosila 21,1 milijardu kuna, a 8,9 milijardi kuna odnosi se druge države u regiji u kojima koncern posluje.

Kod Agrokora se svi vrti u velikim brojkama pa tako i ukupan iznos plaća. Lani je koncern za plaće izdvojio 1,65 milijardi kuna, pri čemu su porezi i doprinosi na dohotke iznosili više od milijarde kuna.

Na primanja deseteročlane Uprave koncerna u kojoj su Ivica Todorić, Ljerka Puljić, Piruška Canjuga, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Ivan Crnjac, Ante Todorić, Mislav Galić, Gordan Radin i Hrvoje Balent koncern je lani potrošio blizu 50 milijuna kuna. U Agrokoru su nedavno potvrdili da Gordan Radin odlazi iz koncerna, a nepoznato je hoće li netko doći u Upravu na njegovo mjesto. Može se primijetiti i da su primanja Agrokorove Uprave niža nego, recimo, 2010., kada je deveteročlana Uprava primila ukupno 57,4 milijuna kuna.

U izvještaju se prvi put navodi i detaljniji podatak o tome kako posluje Jana North America, tvrtka koja plasira vodu Janu na američko tržište. Njezin lanjski gubitak od 12,8 milijuna kuna daleko premašuje prihod od samo sedam milijuna kuna. Koncern u toj firmi ima udio od 50 posto.

Ukupni dugoročni i kratkoročni Agrokorovi krediti i zajmovi sa zadnjim danom prošle godine iznose 13,4 milijarde kuna. Najveći dio odnosi se na obveznice u iznosu od 10,5 milijardi kuna no valja istaknuti da se proljetos to bitno promijenilo: Agrokor je dobio kredit od 600 milijuna eura od Sberbanke kojim je reprogramirano oko polovica duga u obveznicama uz bitno nižu kamatu.

U izvješću se mogu vidjeti i ogromni Agrokorovi financijski troškovi: lani su tako premašili dvije milijarde kuna. Samo na kamate se odnosi 1,65 milijardi kuna.

Agrokor je najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj, a lani je od države u tom segmentu dobio potpore u vrijednosti od 120,6 milijuna kuna.

Agrokorova dobit prije oporezivanja u 2013. iznosila je 269,1 milijun kuna, na što je koncern platio 234,9 milijuna kuna poreza na dobit. Neto dobit iznosila je 34,9 milijuna kuna.