ISTRAGA O HAVARIJI U SPLITU

'To je nešto što se kapetanima dogodi'

26.03.2010 u 13:37

Bionic
Reading

Prvi dio istrage o nesreći Jadrolinijina trajekta Tin Ujević trebao bi biti gotov danas, a dosadašnji rezultati potvrđuju da je brod bio ispravan i da je riječ o ljudskoj pogrešci, izjavio je danas državni tajnik za more Mario Babić tijekom obilaska Sajma otočkih proizvoda na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu

Uređaji na brodu radili su kako treba, što je potvrđeno za vrijeme plovidbe između luke i brodogradilišta nakon nesreće, rekao je Babić.

'Očito, radi se o ljudskoj pogrešci. U ovoj fazi ne bih okrivio zapovjednika ni bilo koga. I sam sam bio zapovjednik i nisam radni vijek prošao bez pomorske nezgode. To je nešto što se kapetanima dogodi', dodao je.

Babić je istaknuo da treba imati strpljenja za zapovjednika trajekta Tina Ujevića i njegove ljude, da u miru razmisle što je bilo, a ne, kako je rekao, 'tražiti bilo čiju glavu'.

Dodao je da je riječ o zapovjedniku koji 38 godina plovi i koji nije imao nijednu pomorsku nezgodu.

Trajekt Tin Ujević u utorak, 23. ožujka, oko 19.30, prilikom uplovljavanja u splitsku trajektnu luku na redovitoj vezi iz Starigrada na Hvaru, krmenim je dijelom udario u Gat Sv. Nikole, pri čemu nitko nije ozlijeđen, a u more su iscurile 33 tone goriva.