pod skrbništvom

Tko vas ima pravo lišiti poslovne sposobnosti?

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 17.08.2022 10:08
  • Objavljeno 17.08.2022 u 10:08
Štefica Karačić

Štefica Karačić

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic / CROPIX

U Hrvatskoj je na kraju 2020. godine evidentirana 17.861 odrasla osoba pod skrbništvom, od kojih je 8326 potpuno lišeno poslovne sposobnosti nakon vještačenja, piše u srijedu Večernji list

U toj jednoj godini pod skrbništvo je stavljeno novih 2487 odraslih i 364 djece. Poseban skrbnik radi zaštite pojedinih osobnih i imovinskih prava i interesa određen je za 7534 osobe. U EU živi otprilike 80 milijuna osoba s invaliditetom. Mnogima je ograničena ili oduzeta poslovna sposobnost, čime im je onemogućen samostalan život i donošenje odluka. Štefica Karačić iz Hrvatske udruge socijalnih radnika kaže da su to, što se tiče sustava socijalne skrbi, vrlo zahtjevne situacije s kakvima se u praksi često susreću.

Nije isto postupanje kad je netko lišen poslovne sposobnosti i ima skrbnika ili kad je netko poslovno sposoban i sam donosi odluke o sebi. Nedavni slučaj iz Zagreba, kad su susjedi tražili pomoć za 61-godišnjaka, osobu s invaliditetom, koji je nakon smrti majke živio u neljudskim uvjetima gotovo u središtu grada, također je potvrdio da se radi o osjetljivom pitanju pa je obavljen i upravni nadzor kojim su utvrđene nepravilnosti.

Što učiniti kad netko odbija pomoć, a jasno je da mu ona treba? Što kad netko gomilanjem smeća narušava javni red i mir? 

"U slučaju da osoba nije pod skrbništvom, ona je u pravilu primarno u nadležnosti zdravstvenih službi. Ako se radi o promjenama u ponašanju vezanima uz narušeno zdravstveno stanje, nekritičnost u odnosu na vlastito ponašanje, odbijanje suradnje i drugo, liječnik obiteljske medicine mora procijeniti ugrožava li ta osoba takvim ponašanjem sebe i svoju okolinu. Problem je kad te osobe nemaju obitelj i prijatelje jer su se izolirale" ističe Karačić. 

"Kad je osoba pod skrbništvom, tada skrbnik ima ovlasti obavijestiti liječnika i zatražiti hospitalizaciju. Ako je suradnja između zdravstvene i socijalne skrbi dobra, probleme je lakše riješiti. No ta suradnja dosta često u praksi zakazuje. Liječnici su oprezni i ne žele se uključiti jer se radi o pravu čovjeka na izbor hoće li prihvatiti mogućnost liječenja ili neće. Ako je čovjek poslovno sposoban, ne možete ništa protiv njegove volje", dodaje ona, a piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!