NAPAD NA MAJČICU ZEMLJU

Tko su ruski diverzanti i po čemu se razlikuju? 'Želim umrijeti čiste savjesti'

23.05.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Najveći prekogranični upad sabotera iz Ukrajine u rusku pograničnu regiju Belgorod od početka rata rezultirao je zbjegom lokalnog stanovništva, a u nedostatku službenih informacija o događajima na terenu lansirane su različite teorije o aktualnoj sabotaži. Čini se da iza svega stoje pripadnici najmanje dviju proukrajinskih ruskih skupina: Ruski dobrovoljački korpus (RDK) i Legija slobode Rusije (LSR)

To su uglavnom etnički Rusi, s tim da RDK navodno djeluje potpuno samostalno, bez izravne koordinacije s Kijevom, dok legionari djeluju u sklopu Međunarodne legije za obranu Ukrajine, koju je osnovao Kijev na početku rata, te su jedna od mnogih stranih jedinica u ukrajinskoj vojsci - uz bok Ukrajincima bore se, primjerice, Gruzijci i Bjelorusi. Ruske sabotere i administraciju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog veže mržnja prema agresorskom Kremlju i zajednički cilj - obaranje režima predsjednika Vladimira Putina.

Što se zapravo dogodilo? U ponedjeljak ujutro ruski izvori počeli su izvještavati da su RDK i LSR s dva tenka, oklopnim transporterom i devet drugih oklopnih vozila prešli granicu i zauzeli Kozinku, naselje u regiji Grajvoron. RDK je objavio snimku koja navodno prikazuje tijelo ruskog graničara u graničnoj postaji, vjerojatno kod Kozinke. Reagirajući na snimke bijega tamošnjeg stanovništva, vlasti regije Belgorod priopćile su da evakuacija nije naložena i da pojedinci svojevoljno odlaze.

Nekoliko ruskih izvora tvrdilo je da su osvojena i naselja Glotovo i Gora Podol, iako Institut za rat iz Washingtona ne raspolaže takvim geolokacijskim snimkama. Neki ruski izvori dodatno su izvijestili da su ruske snage odbile proukrajinske diverzantske skupine u blizini Dronovke, oko 22 kilometra sjeverozapadno od Kozinke.

Na noge su odmah skočili ruski vojni blogeri, pa je bivši ruski časnik i gorljivi nacionalist Igor Girkin slavodobitno podsjetio da je dugo upozoravao kako bi takvi prekogranični napadi mogli biti dio šire ukrajinske protuofenzivne strategije. Čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin iskoristio je incident da bi optužio rusku vladu i njenu birokratsku inertnost za doprinos napadu te kritizirao rusko ministarstvo obrane jer nije bilo u stanju ojačati ruske granice i obraniti Rusiju.

Glasnogovornik ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR) Andrij Jusov istaknuo je da se RDK i LSR isključivo sastoje od ruskih državljana i izvijestio da su skupine pokrenule operaciju u Belgorodskoj oblasti kako bi 'oslobodile ove teritorije... od takozvanog Putinovog režima' i stvorile 'sigurnosnu zonu' uz granicu.

Ruski dobrovoljački korpus osnovan je u ljeto 2022. i de facto pomaže Kijevu u borbi protiv ruske invazije. Ne objavljuje informacije o svojoj borbenoj snazi, a vjeruje se da ga uglavnom čine ruski emigranti koji žive u Ukrajini. Za razliku od RDK, Legija slobode Rusije regrutira i ruske ratne zarobljenike.

Od neonacista do rodoljuba

Zapovjednik RDK Denis Kapustin rekao je za rusku Vot Tak TV u kolovozu 2022. da bira svoje vojnike na temelju političkih stavova, a oni se odnose na desničarsku ideologiju. Prema Vot Tak TV-u, pripadnici RDK koriste simbole Ruske oslobodilačke vojske iz Drugog svjetskog rata, a ona je surađivala s nacističkom Njemačkom i borila se protiv Sovjetskog Saveza. Poliglot Kapustin, koji se zapravo zove Denis Nikitin, a poznat je i kao White Rex zbog svoje bijele nacionalističke odjeće, majstor je borilačkih vještina povezan s nacionalistima diljem zapadnog svijeta.

Kapustin je 'lice s tjeralice' ruskog ministarstva unutarnjih poslova, iako se službeno ne otkrivaju detalji o prirodi optužbi protiv njega. Ruska agencija TASS navela je kako se čini da je osumnjičen za pokušaj atentata na ruskog biznismena, uz kaznene postupke za terorizam i nedopuštenu trgovinu eksplozivom. Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) sumnjiči ga za zavjeru koja je rezultirala ubojstvom medijskog magnata Konstantina Malofejeva, kao i za napad na Brjansk, u kojem su ubijene dvije osobe. Oba incidenta dogodila su se početkom ožujka.

RDK je u ožujku preuzeo odgovornost za prekogranični napad na ruske vojnike u toj regiji, no opovrgnuo je navode Moskve da su njegovi borci ciljali civile i uzimali taoce. Ruski predsjednik Vladimir Putin tada je sazvao Vijeće sigurnosti, osuđujući incident kao 'teroristički napad'. Mark Voyger, bivši posebni savjetnik za ruska i euroazijska pitanja nekadašnjeg zapovjednika američke vojske u Europi, generala Bena Hodgesa, rekao je tada za Newsweek kako očekuje da će Kremlj iskoristiti situaciju za eskalaciju rata. U moru različitih teorija o aktualnom napadu nagađa se i da bi to mogla biti uvertira u očekivanu ukrajinsku protuofenzivu.

Legija slobode Rusije formirana je nekoliko mjeseci prije RDK, kada se preko stotinu ruskih vojnika predalo Ukrajincima: 'Ionako sam završio u ovom ratu. Mislio sam da ću ili umrijeti kao okupator i ubojica ili umrijeti čiste savjesti. Pa sam promijenio stranu', objasnio je tada Arni, 26-godišnji bivši ruski vojnik koji je postao član te postrojbe.

Kako je tportal već pisao, legiju uglavnom čine Rusi koji su došli u Ukrajinu s drugim strancima kako bi se borili u redovima ukrajinske vojske. Međutim, za razliku od drugih nacionalnih postrojbi, legija taji podatke o članstvu i operacijama. U svom 'manifestu' legionari poručuju da će se 'boriti za novu Rusiju' i riješiti se Putinovog 'diktatorskog režima'. Koriste bijelo-plavu zastavu, popularan simbol antiratnog pokreta u Rusiji.

Legija slobode Rusije Izvor: Profimedia / Autor: SERGEI CHUZAVKOV / AFP / Profimedia

CNN je uspio stupiti u kontakt s nekim Rusima koji služe u ukrajinskoj vojsci. Otkrili su im razloge koji su ih ponukali da uzmu pušku u ruke protiv svoje domovine: 'Od prvog dana rata moje srce, srce pravog ruskog čovjeka, pravog kršćanina, reklo mi je da moram biti ovdje kako bih branio narod Ukrajine', rekao je Cesar, a na taj potez odlučio se tek nakon što je napustio Rusiju.

Po Cezarovom mišljenju, današnje kremaljske snage nisu pravi Rusi. 'Da, ubijam svoje sunarodnjake, ali oni su postali kriminalci. Došli su u tuđu zemlju pljačkati, ubijati i uništavati. Ubijaju civile, djecu i žene. Moram se suprotstaviti tome', istaknuo je. Na ratištu je ustrijelio najmanje 15 ruskih vojnika, ali ne žali zbog toga i najavljuje da će nakon obrane Ukrajine krenuti u oslobađanje svoje zemlje.