ZAPAD U STRAHU

Tko su novi svjetski gospodari?

  • Autor: P.S.
  • Zadnja izmjena 28.01.2012 11:50
  • Objavljeno 28.01.2012 u 08:00
europska unija kina

europska unija kina

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kriza zapadnog liberalnog kapitalizma poklopila se sa snažnim usponom novog oblika državnog kapitalizma karakterističnog za tržišta u razvoju. Državni kapitalizam star je koliko i sam kapitalizam, ali ovaj novi je hibrid u kojem se stapaju ovlasti države s ovlastima kapitalizma, a na vladi je da odabere pobjednika i promiče gospodarski rast. Elementi takvog državnog kapitalizma vidljivi su još na primjeru uspona Japana 1950-ih, pa čak i Njemačke 1870-ih, ali nikada prije nije operirao u tako širokim razmjerima i s tako sofisticiranim alatima kao danas u Kini, Rusiji, Brazilu ili Saudijskoj Arabiji, piše The Economist

Trijumfalno doba slobodnog tržišta naglo je zaustavljeno, a kriza koja je uništila Lehman Brotherse 2008. sada zahvaća i mnogo bogatiji svijet. Najslabije zemlje, poput Grčke, već su umočene u kaos, pa čak ni moćni SAD nije pošteđen.

Kako piše The Economist, kriza liberalnog kapitalizma pridonijela je uzletu moćne alternative: državnom kapitalizmu, koji pokušava stopiti ovlasti države s ovlastima kapitalizma, pri čemu koristi kapitalistički alat i objeručke prihvaća globalizaciju.

Najbolji primjer državnog kapitalizma dakako je Kina. Posljednjih 30 godina njen BDP raste po prosječnoj stopi od 9,5 posto godišnje, a međunarodna trgovina za 18 posto. Tijekom proteklih deset godina BDP joj se povećao za 11 bilijuna dolara. Kina je preuzela vodstvo od Japana te je sada po veličini drugo svjetsko gospodarstvo, a od Amerike je preuzela ulogu najvećeg svjetskog tržišta za robe široke potrošnje. Kineska država je najveći dioničar u 150 najvećih državnih tvrtki te vodi još tisuće ostalih tvrtki. Ona oblikuje cjelokupno tržište upravljajući svojom valutom, usmjeravajući novac u industrije koje preferira i usko surađujući s kineskim tvrtkama u inozemstvu.

Državni kapitalizam također polaže pravo na neke od najmoćnijih svjetskih tvrtki. 13 najvećih naftnih kompanija, koje drže više od tri četvrtine svjetskih rezervi nafte, ima državnu podlogu. Primjera radi, tu spadaju ruski Gazprom, kineski China Mobile, Saudi Basic Industries Corporation kao jedna od svjetski naprofitabilnijih kemijskih tvrtki. Ruska banka Sberbank je treća europska banka po veličini po tržišnoj kapitalizaciji. Dubai Ports je treća najveća luka na svijetu. Zrakoplovna tvrtka Emirates raste 20 posto godišnje.

'Europska unija dala je naslutiti da može blokirati buduća preuzimanja europskih tvrtki od strane kineskih poduzeća, no zapadne politike redovito se žale da Kina odbija spustiti cijenu svoje valute na 'prirodne' razine', kazao je za The Economist Peter Mandelson, bivši europski povjerenik za trgovinu.

Državni kapitalisti najveću štetu uglavnom nanose vlastitim potrošačima kada subvencioniraju izvoz, te tako potiskuju ukupnu konkurentnost kad ulijevaju novac u državne prvake na štetu ostatka gospodarstva, a u posljednjih nekoliko godina igraju poprilično grubo. Naučiti živjeti s državnim kapitalizmom bit će ozbiljan izazov za ostatak svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi