FORTUNEOV TOP PET

Tko su najmoćnije žene u poslovnom svijetu?

15.10.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Časopis Fortune je objavio listu 50 najmoćnijih žena u svijetu. U odnosu na prošlogodišnju došlo je do nekih promjena. Ne samo da su se pojavila nova lica, već je ovog puta prvo mjesto pripalo predsjednici uprave Kraft Foodsa, Irene Rosenfeld, a prošlogodišnja predvodnica liste, Indira Nooyi, inače predsjednica uprave Pepsico, ove je godine zauzela drugo mjesto

Irene Rosenfeld, predsjednica uprave prehrambenog lanca Kraft Foods napravila je značajan potez u poslovanju kada je odlučila svoju tvrtku podijeliti na dvije. Premda se još nije odlučilo kakva će njezina nova uloga biti, ona u svakom slučaju planira ostati predsjednica uprave do isteka ugovora 2012. godine.

Drugo mjesto pripalo je Indiri Nooyi, predsjednici uprave Pepsico, koja je prošle godine bila na vrhu liste. Tvrtka se najviše fokusirala na nutricionističke proizvode od kojih se nada do 2020. godine ostvariti dobit od 30 milijardi dolara, što je za 20 milijardi dolara više nego prošle godine. Nooyi se najviše kritiziralo što nije ostala usredotočena na sjevernoameričko tržište te je tako izgubila dio dobiti od Pepsi Cole.

Na treće mjesto zasjela je Patricia Woertz, direktorica i predsjednica uprave Archer Daniels Midland, poljoprivredne tvrtke, koja se bavi proizvodnjom kukuruza, pšenice i sjemenki. Pod njezinim vodstvom poslovanje je prošireno i na južnoamerički kontinent, a u planu je i izgradnja tvornice biodizela u Brazilu, kao i postrojenja za uzgoj sojinih klica u Paragvaju.

Ellen Kullman, direktorica i predsjednica uprave DuPonta, tvrtke osnovane 1802., koja koristi znanost za izradu održivih rješenja bitnih za bolji, sigurniji i zdraviji život nalazi se na četvrtom mjestu. DuPont nudi široku paletu inovativnih proizvoda i usluga, uključujući poljoprivredu, prehranu, elektroniku, komunikacije, sigurnost i zaštitu, dom i graditeljstvo, prijevoz i odjeću. Ova uspješna 55-godišnjakinja je preuzela tvrtku 2009. godine.

Na petom mjestu nalazi se Angela Braly, 51-godišnja direktorica i predsjednica uprave Wellpointa, zdravstvenog osiguranja koje ima 34 milijuna korisnika i koja i dalje širi svoje poslovanje kupivši tvrtku CareMore, pružatelja zdravstvenih usluga.