MINISTRI, ŽUPANI, TAJKUNI...

Tko su bili Kultererovi hrvatski pajdaši?

07.05.2014 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon nekoliko sudskih procesa i višegodišnjeg natezanja bivši predsjednik uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer konačno je započeo služenje zatvorske kazne od šest i pol godina. Kulterer je nekoć bio i rado viđen gost u Hrvatskoj, gdje je s mnogima blisko surađivao, no jedini koji je kod nas otišao u zatvor zbog afere Hypo jest bivši premijer Ivo Sanader

Ivo Sanader je nevin!', tvrdio je u intervjuu krajem 2010. za austrijski Kleine Zeitung bivši predsjednik uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer. Četiri godine kasnije i Sanader i Kulterer su u zatvoru, osuđeni na višegodišnje kazne zbog korupcije, pronevjere i sličnih kriminalnih aktivnosti, no tu prestaju sličnosti između rezultata austrijskog i hrvatskog pravosuđa kada je riječ o raščišćavanju afere Hypo.

Naime, u Austriji je nekoliko bankara završilo u zatvoru zbog malverzacija povezanih s Hypo bankom, koju je baš Wolfgang Kulterer vodio dugi niz godina. Kulterer je postao član uprave Hypo 1992. godine te ga se smatra ključnim za njezino širenje na Balkan. U priči o tome kako je jedna austrijska provincijska banka postala važan igrač u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, pa i Rumunjskoj itd., sve je započelo problematičnim kreditom Ministarstvu vanjskih poslova RH 1994, nakon čega su Hypo banci otvorena mnoga vrata u Hrvatskoj.

Za primanje provizije od skoro pola milijuna eura osuđen je na kraju samo bivši premijer Sanader, dok nikakva krivična odgovornost nije utvrđena njegovom direktno nadređenom, bivšem ministru vanjskih poslova Mati Graniću. Granić je nakon kraha političke karijere postao lobist, a u tom se poslu naročito proslavio rečenicom 'pola meni, pola tebi, pola Bagi' izgovorenoj na Mirogoju. Iako je bio kratko uhićen pod sumnjom za nelegalne aktivnosti, Granić je i danas, kako se to kaže, ugledan građanin.

Hypo banka je pak svoju podružnicu u Hrvatskoj osnovala 1997. godine te se kroz sumnjive kredite povezuje s odbjeglim hrvatskim tajkunom Miroslavom Kutleom, a i s Ninoslavom Pavićem, osnivačem medijske kuće EPH. Pavić je usko surađivao s tvrtkom Hypo Consultants, o čijem se poslovanju mnogo pisalo i istraživalo, a smatra ga se i jednim od korisnika problematičnih kredita Hypo banke, koji su na kraju doveli do Kultererove smjene, lažiranja bilanci i propasti banke.


Čudne investicije Hypo banke u Hrvatskoj mogu se naći u Istri, gdje se Kulterera povezivalo s Ivanom Jakovčićem, koji je kao župan odlično surađivao s Koruškom. Austrijski su mediji pak kao glavnog lobista Hypo banke u Hrvatskoj prepoznali riječkog tajkuna Roberta Ježića, jednog od glavnih aktera kriminalnih aktivnosti Ive Sanadera, ali i prijatelja friško smijenjenog ministra financija Slavka Linića. Svojedobno su u njemačkom tjedniku Die Zeit objavljena i Ježićeva pisma upravi Hypo banke, u kojima im savjetuje kako spretno poslovati u Hrvatskoj.

Uz Hypo banku se vezuje i bivšeg generala Vladimira Zagorca, koji doduše nije bio Kutlererov pajdaš, nego je poslovao s Guentherom Striedingerom, još jednim članom uprave Hypo koji je završio u zatvoru na četiri godine zbog pronevjere. Austrijski dnevnik Der Standard problematizirao je i poslovanje Hypo banke u Sisku, tijekom mandata Dinka Pintarića, a to da se Zadar kolokvijalno naziva Hypograd je općepoznata činjenica. Taj je nadimak dobio tijekom gradonačelničkog i ministarskog mandata Božidara Kalmete

U svakom slučaju, devedesetih godina kao i početkom nultih su mnogi u Hrvatskoj rado bili u društvu Wolfganga Kulterera, s obzirom na korist koja se mogla steći u koruptivnom poslovanju Hypo banke. Zasad je u Hrvatskoj afera Hypo u zatvor otjerala tek Ivu Sanadera, a ručaka i 'dealova' s Kultererom se od svih ostalih više nitko ne sjeća.