SVJEDOK TERETIO RONČEVIĆA

'Tko ruši ministra i Vladu, nema što tražiti u MORH-u'

19.03.2010 u 13:20

Bionic
Reading

U nastavku suđenja bivšem ministru Berislavu Rončeviću i njegovu tadašnjem zamjeniku Ivi Bačiću svjedočio je načelnik Odjela inspekcije materijalnih resursa MORH-a Radmilo Jasak koji je izjavio da su kupljeni kamioni bili 14 milijuna skuplji od najjeftinijih ponuđenih u postupku javne nabave

Rekao je i da je degradiran nakon što je otkrio nepravilnosti u postupku javne nabave. Jasak, kojemu je glavni nadređeni bio glavni inspektor HV-a Jozo Miličević, obavio je inspekcijski nadzor javne nabave u MORH-u u ožujku 2005. godine za prethodno razdoblje. Tada je uočeno više nepravilnosti u postupku javne nabave, a što se tiče kamiona u izvješću je stajalo da je zbog nedostatka novca natječaj poništen.

Kako u Službi za ugovaranje i nabavu nije bilo kupoprodajnog ugovora za kupnju kamiona, kroz informatički sustav LAUS utvrđeno je da je izvršeno avansno plaćanje. S Ivom Bačićem se trebao sastati da bi dobio dokumente koji su se odnosili na daljnji postupak nabave, ali je on to izbjegavao. 'Kontaktirao sam i sa Sandrom Ćinić, načelnicom Odjela za koordinaciju Uprave za materijalne odnose, a ona me uputila da dokumente tražim u uredu ministra', rekao je svjedok Jasak.

O svemu je obavijestio Jozu Miličevića. Nakon što su se sastali Miličević i Rončević, kaže svjedok, glavni inspektor mu je rekao da dovrši izvješće iako nije imao uvida u kupoprodajni ugovor. Svjedok smatra da prvotni natječaj za kupnju kamiona nije trebalo poništiti, već su se zahtjevi mogli redefinirati, odnosno smanjiti količine vozila koja se htjelo nabaviti ili osigurati sredstva prenamjenom.

Na kraju je rekao da mu je odmah nakon što je iz inspektorata otišao Miličević i došao Mate Obradović rečeno da on više nema što raditi tamo.

'Na božićnom domjenku mi je rečeno pred svima da tko ruši Vladu i ministre nema što tražiti u MORH-u', rekao je Jasak. Kasnije je prebačen u logističku brigadu u Kninu koja je bila pred gašenjem.

Odvjetnik prvooptuženog Rončevića Krešimir Vilajtović imao je primjedbi na svjedočenje državnog tajnika Mate Rabotega. On je svjedočio da nije bio upoznat s kupoprodajnim ugovorom te da je za cijelu priču saznao godinama kasnije, iako je njegovo ime kao odgovorne osobe stajalo na dokumentu kojim su kamioni izravnog pogodbom kupljeni od Iveca. Vilajtović se pozvao na napise u novinama i s televizije gdje je nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora s IVEC-om Mate Raboteg održao konferenciju za novinare zajedno s Rončevićem.