POŽAR NA OPORABILIŠTU OTPADA

Tko je zapalio Totovec i nanio milijunsku štetu?

13.07.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Zapaljenje smeća otvorenim plamenom nepoznatog izvora uzrok je velikog požara na oporabilištu otpada u Totovcu koje je, kako procjenjuju u PU međimurskoj, pretrpjelo štetu od više milijuna kuna

Inspektor zaštite od požara PU međimurske i vještak Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja iz Zagreba utvrdili su da je zapaljenje smeća otvorenim plamenom nepoznatog izvora, odloženog ispred objekta za oporabilište PVC otpada, uzrok požara koji je u ponedjeljak u potpunosti uništio jedinice za baliranje otpada središnjeg odlagališta otpada u Međimurskoj županiji.

U požaru, koji su gasili pripadnici JVP Čakovec te pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz nekoliko međimurskih mjesta, u potpunosti je izgorio objekt metalne konstrukcije dimenzije 24x12 metara zajedno s kompletnim inventarom, dva radna stroja – utovarivača i više strojeva za sortiranje i prešanje otpada. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko milijuna kuna.

Policija najavljuje posebno izvješće čakovečkom Općinskom državnom odvjetništvu o požaru koji je izbio nedugo nakon što su inspektori zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva obavili preventivne inspekcijske nadzore evidentiranih odlagališta otpada u Hrvatskoj na ukupno 369 lokacija, među kojima je i međimurski Totovec.

Iz podataka vezanih za nastanak požara na odlagalištima otpada utvrđeno je da je do konca lipnja na području deset županija izbilo 25 požara različite veličine na 20 odlagališta. Najčešći uzrok nastanka požara na odlagalištima otpada je samozapaljenje otpada u nižim slojevima tijela odlagališta ili paljenje od strane nepoznate ili poznate osobe.

Rješenjima inspektora zaštite okoliša je upraviteljima odlagališta ili općinama i gradovima naređeno poduzimanje mjera za uklanjanje nepravilnosti na odlagalištima. Uz to, inspekcija zaštite okoliša je protiv upravitelja odlagališta podnijela optužne prijedloge nadležnim prekršajnim sudovima zbog nedostavljanja podataka nadležnim tijelima te nepropisnog gospodarenja otpadom na odlagalištima otpada koje je dovelo do nastanka požara.