'EKSPLOZIJA KUĆNIH KREATIVACA'

Tko je u kampanji sam svoj majstor, a tko za čaroliju treba PR mange

29.08.2016 u 09:43

Bionic
Reading

Premda se stranke i kandidati više ili manje uspješno biračima predstavljaju različitim porukama u aktualnoj kampanji, moglo bi se reći da im je jedan 'pozadinski' slogan zajednički – uzdaj se u se i u svoje kljuse. Naime, iz njihovih te odgovora poznatih marketinških i PR agencija na naše upite oko toga tko (im) i kako radi kampanju, proizlazi da su gotovo sve stranke, osim Pametnog i HDZ-a, odabrale eksploataciju svojih unutarnjih potencijala pravdajući to racionalizacijom trošenja sredstava i kvalitetom 'kućnih' kadrova. No, kad je o transparentnosti riječ, oko detalja su i ovaj put zakopčani pa će trebati pričekati financijske izvještaje

Stranački resursi ni godinu dana od izbora opet su upregnuti u novu trku, a kao i pred prošle parlamentarne izbore većina vodećih komunikacijskih mangi tvrdi da ne rade s političkim strankama u ovoj izbornoj kampanji, a i stranke su odustale od angažiranja jakih stranih, ali i domaćih imena što ne čudi s obzirom na to da su im izbori prije 10 mjeseci ispraznili kase.

Troškovi HDZ-ove kampanje bit će, već sada možemo najaviti, niži nego što su to zakonom dozvoljeni. Kao što i sami svjedočite, kampanja nam je skromna, bez velikih skupova, fokusirana na predstavljanje našeg programa gospodarskog rasta, zapošljavanja i društvene pravednosti te pitanja koja zanimaju hrvatske građane poput životnog standarda', kazao je tportalu HDZ-ov glasnogovornik Ivan Jabuka. Ističe da 'HDZ sam vodi svoju kampanju, a i sam je, sa stručnjacima iz vlastitih redova, izradio izbornu strategiju - koju je usvojilo vodstvo stranke. Vanjsku agenciju smo angažirali, a prema standardnim tržišnim uvjetima, samo u pojedinim segmentima kampanje: vizualnog identiteta i dizajna, TV produkcije te zakupa medijskog prostora.'

O kojoj je agenciji riječ, službeno je nepoznato. Večernji list je, pozivajući se na neslužbene izvore, objavio da se radi o Unexu i Borisu Maleševiću koji je nekad radio za SDP, Milana Bandića i Stipu Mesića, od Unexa nismo dobili odgovor. Jabuka tportalu nije odgovorio ni na ponovljeni upit, a prvo je javljanje zaključio riječima: 'svi troškovi izborne promidžbe bit će transparentno i u skladu sa zakonom prikazani u financijskim izvješćima'.

Nakon što se SDP na prošlim izborima proslavio angažmanom Alexa Brauna zamjenu su, kako se doznaje iz medija, a tportal do zaključenja ovoga teksta nije dobio odgovore na pitanja od Narodne koalicije tko im radi kampanju, ovaj put potražili u domaćim snagama, ali onima unutar stranke. Agencija Bruketa&Žinić radila je ranije kampanju, no sada, odgovoreno nam je iz te agencije, 'ne rade ni za jednu političku stranku na predstojećim parlamentarnim izborima'.

'PR stručnjaci moraju javno reći za koga rade ako komentiraju'

Baš kao ni Quadrans, čija je direktorica Aleksandra Kolarićpodsjetila i na priopćenje kojim su Hrvatska udruga za odnose s javnošću i Hrvatsko novinarsko društvo pozvali sve agencije i PR konzultante da javno deklariraju za koga rade što je od presudne važnosti kada komunikacijski savjetnici nastupaju u medijima kao analitičari političkih i komunikacijskih događanja i procesa. Medijski istupi uz jasno navođenje političkih izbornih kampanja u kojima se sudjeluje u cijelosti su prihvatljivi.


Da jasno deklariran angažman u političkoj kampanji nije razlog da komunikacijski stručnjaci ne nastupaju kao medijski sugovornici, slaže se i Krešimir Macan, generalni direktor Manjgure koji je prihvatio opet biti izborni komentator za RTL televiziju, no ni agencija ni on, kako je kazao, nisu angažirani u predizbornoj kampanji. Baš kao ni agencija Madison u kojoj je direktorica strateških komunikacija Zinka Bardić, poznata i po angažmanima za SDP, ali ni Millenium u kojem je Božo Skoko savjetnik za strateško komuniciranje. Hauska & Partner, podsjeća direktorica za Hrvatsku Daria Mateljak, 'odluku o tome da neće sudjelovati u savjetovanju pojedinaca i stranaka u predizbornoj kampanji objavili su još krajem srpnja na Facebook-stranici tvrtke'.

Je li bilo upita za suradnjom od političkih aktera, a da su ih odbile, većina agencija smatra povjerljivom informacijom dok nam je Martina Prenkaj, starija savjetnica u agenciji IMC, kazala da su za predstojeće parlamentarne izbore, na kojima ne surađuju ni s jednom strankom ili koalicijom, imali određene upite, ali: 'procijenili smo da ne možemo raditi kako mislimo da bismo trebali te smo odustali'.

Ni agencija Apriori World u ovoj kampanji nije angažirana ni za jednu stranku, ali, kako su nam kazali, 'razlozi su organizacijske prirode same agencije koja je unaprijed planirala vrijeme godišnjih odmora i nije željela stavljati profit na prvo mjesto u odnosu na zadovoljstvo'.

Kampanja mora biti transparentna od početka do kraja

Jedini koji su nam kazali da rade za nekoga su Maksima komunikacije, nekad vezane uz SDP-ova Ivana Račana, a direktorica Dražena Lejo kazala je da 'u ovoj kampanji za predstojeće, izvanredne parlamentarne izbore Maksima radi, kao i na prošlima, za stranku Pametno i to podrazumijeva kompletnu PR podršku i koordinaciju tima za komunikaciju, a smišljanje slogana i marketinšku kampanju radi druga agencija'.

Riječ je o agenciji Najlon, doznajemo od Ružice Antić, glasnogovornice stranke Pametno: 'angažman podrazumijeva kompletnu marketinšku kampanju za Najlon, odnosno PR za Maksimu, traje do izbora, a točne iznose još nemamo jer je kampanja u tijeku. Konačne iznose ćemo znati kad završi kampanja i kada sve podatke budemo zbrajali i predavali izvještaje Državnom izbornom povjerenstvu. Uz navedene agencije postoje, naravno, i volonteri i članovi stranke koji sudjeluju u kampanji. Svakako, troškovi kampanje neće biti veliki jer se Pametno financira isključivo iz donacija članova i simpatizera stranke te nema prihoda iz državnoga proračuna', kazala je Antić.

Sedam puta manje od zakonom dozvoljenog iznosa kani potrošiti Koalicija za premijera Milana Bandića čiji je izborni stožer zaslužan za osmišljavanje njihove PR strategije u ovoj kampanji. Napominju kako je 's obzirom na tešku gospodarsku situaciju u zemlji i činjenicu da imaju dovoljno članova i simpatizera stranke, suludo plaćati nekoga drugoga ili strance koji će ih učiti što je najbolje za Hrvatsku, a koje se nažalost itekako skupo plaća iz državnog proračuna'.

Ni HDSSBnije angažirao marketinške agencije ni PR stručnjake smatrajući da unutar stranke 'imaju dovoljno kvalitetnih ljudi koji znaju osmisliti najbolji način komunikacije s biračima', a drugi razlog je, ističu, 'svakako racionalno trošenje sredstava s obzirom na to da su ovo drugi parlamentarni izbori u manje od godinu dana'. Na vlastite ljude oslanja se i Most koji će na kampanju izdvojiti maksimalno dva milijuna kuna. Ključnu poruku njihove kampanje osmislio je glasnogovornik im Nikola Grmoja, a i većinu posla oko kreative odradili su sami bez angažmana skupih stručnjaka uz pomoć Grizli komunikacija koje su zadužene za dio oglašivačkih aktivnosti te organizaciju događaja i izborne noći s obzirom na to da najbolje poznaju planove i način funkcioniranja Mosta, ističu u toj stranci.

IDS, koji također u ovoj kampanji ne koristi usluge PR agencija, oslonio se ne samo na svoje domaće snage nego i, kako navodi glasnogovornik stranke Davor Pinzan, iskustva i savjete partnera iz ALDE stranke, grupacije europskih liberala kojoj IDS pripada. 'Za sve aktivnosti tijekom kampanje formiran je Izborni stožer IDS-a, koji je sa stručnim timom IDS-a zadužen za osmišljavanje strategije izborne promidžbe i medijskih aktivnosti', navodi Pinzan zaključujući: 'kao i za svaku kampanju, maksimalno se oslanjamo na naše unutarnje snage kako bismo, svjesni financijskih problema naše zemlje, što više smanjili troškove kampanje, a samo za produkciju kreativnih materijala angažirali smo naše lokalne, domaće umjetnike, fotografe i filmaše'.