SALAPIĆEV PRIJEDLOG

Tko je 'sahranio' ideju o slavonskom lobiju, a kome je zanimljiva?

02.12.2015 u 19:34

Bionic
Reading

Slavonci bi dali priliku takozvanom slavonskom lobiju, inicijativi koju nakon konstituiranja Sabora planira zastupnicama iz četvrte i pete izborne jedinice predložiti HDSSB-ovac Josip Salapić. Riječ bi bila o projektu koji nadilazi stranačke interese, a okuplja ih ideja gospodarskog napretka Slavonije i Baranje. Iako su je izabrani zastupnici iz slavonskih županija spremni poslušati, poučeni dosadašnjim sličnim pokušajima, ne vjeruju u njezino oživotvorenje zbog različitih svjetonazora

'Svi se borimo za to da se neko područje razvija, ali to ne znači isključivost prema drugima', smatra Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevci nedaleko od Vukovara i izabrani zastupnik Mosta.
Sjeća se sličnih pokušaja iz prošlosti koji su neslavno propali.

'To je stara priča koju slušam godina, ali nikada nisam vidio da se nešto napravilo. Zašto bi ovo sada bilo nešto inovativno ako ga samo nazoveš slavonskim?' pita se on.

Naziv mu zvuči preširoko, ali inicijativu ipak ne odbacuje. Smatra kako bi njezin tvorac trebao sazvati sastanak na kojem bi se raspravljalo o tome što točno znači slavonski lobi i koji su mu zadaci.
Od ideje ne bježi ni osječki zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković.   

'Nisam toliko dugo na toj razini politike, ali prema iskustvima mojih kolega, nažalost, takve su se inicijative raspale ili razišle iz nekog razloga. No to ne znači da im ne treba dati šansu. Ako do ovoga dođe, onda svjetonazorske stvari treba ostaviti po strani, sa svih strana. Ako to ne bude moguće, jasno je kako će inicijativa propasti', kaže on.

Hajduković smatra kako u prošlom sazivu vlasti za ovakvom inicijativom nije bilo potrebe jer se 'zaista puno ulagalo u odnosu na prije, iako se moglo i više' te da će nova vlada, kada se konstituira, nastaviti ići tim putem.

'Neformalni kontakti između zastupnika postoje i bez nekih službenih inicijativa', dodaje Hajduković.

Za vinkovačkog HDZ-ovca Tomislava Čuljka bespredmetna je rasprava o nečemu dok još nije konstituiran Sabor.  

'Ako je Slavonija predviđena u programu, a HDZ-u je ima, onda je rasprava bespredmetna', jasan je i kratak. Onaj koji nije u poziciji da dođe na vlast, nastavlja, može legitimno razmatrati sve varijante.   
Čuljak se pak nada kako će imati prilike ostvariti kroz hrvatsku vladu sve što je Slavoniji potrebno.

'Svaka je inicijativa u redu, ali Slavonija treba pomoć kroz hrvatsku vladu i odluke Sabora. Nadam se kako će to biti HDZ s našim partnerima', očekuje on. Kaže, također, kako HDZ trenutačno nije u istoj poziciji kao HDSSB.

'Ako se priključe većini, onda će imati priliku predlagati, rješavati određene stvari', poručuje Čuljak.

Bez obzira na to što mislio o HDSSB-u, izabrani zastupnik Jaroslav Pecnik s liste Hrvatska raste u četvrtoj izbornoj jedinici, ovo smatra konkretnom ponudom u kojoj treba vidjeti kakva su pravila, koji su to zajednički interesi te minimum na kojem se oni mogu ostvariti.

'Ne vidim u čemu je problem da ne surađujemo ako bude dobrih ideja. No hoće li slavonski zastupnici, ako se ovo prihvati, prihvatiti primjerice i moju ideju, a ne Salapićevu. Što je od interesa za Salapića, što za mene, a što za nekog trećeg. Tko će diktirati pravila igre, ako mogu tako reći.

Nemam osobno problem oko toga da svaku dobru inicijativu prihvatim, ali mislim kako je to nerazrađeno, politički zgodno zvuči, ali je do realizacije daleko. Mogu li u njoj doista sudjelovati na način da to ima koristi, a ne bude samo predstava za javnost', govori Pecnik napominjući kako svaki razuman čovjek želi pomoći sredini iz koje dolazi. Tu za njega nema dvojbe, ali se pita kako Salapiću takva ideja nije pala na pamet u prošlom sazivu.
 
U ovom trenutku Pecniku se, kako kaže, to čini kao iskazivanje određene inicijative zbog toga što HDSSB nije polučio željeni rezultat pa im se ovo 'čini zgodnim da obnove svoju mantru'.