OLIVIA JONES

Tko je poznata njemačka drag queen koja je birala predsjednika Republike?

14.02.2017 u 15:00

Bionic
Reading

U nedjelju, 12. veljače, u Berlinu je na svečanoj sjedinici Savezne skupštine (Bundesversammlung) za novog njemačkog predsjednika konsenzusom među strankama s velikom većinom glasova izabran SPD-ovac Frank-Walter Steinmeier. U Njemačkoj se predsjednik ne bira na izborima, nego u Saveznoj skupštini, koja se sastoji od dva doma njemačkog parlamenta, te od uglednih građana koje za sudjelovanje u izboru predlažu političke stranke. Tako je jedna od najvećih zvijezda svečanog izbora u Berlinu bila i Olivia Jones, poznata njemačka drag queen koju su u Saveznu skupštinu predložili Zeleni

Olivia Jones jedna je od najpoznatijih drag queen umjetnica (tzv. Travestiekünstler) u Njemačkoj, a rođena je 1969. godine u gradiću Springe kao Oliver Knöbel. Još u srednjoj školi Jones je imala svoje prve nastupe u dragu tj. u ženskoj odjeći, a osim očitog talenta u privlačenju pozornosti svakako je pomoglo što je mladi Knöbel narastao do visine od 207 centimetara.

Uskoro je počela nastupati u legendarnom hamburškom klubu Pulverfass Cabaret, nakon čega je dobila svoj vlastiti show u Schmidt Theateru u poznatoj hamburškoj četvrti St. Pauli. Na natjecanju u Miamiju 1997. Olivia Jones je proglašena najboljim drag queenom na svijetu, a često nastupa i u njemačkim medijima.

Paralelno s građenjem umjetničke karijere Olivia Jones se i društveno-politički angažirala u borbi za prava životinja i LGBT zajednice, ali i protiv desnih ekstremista na njemačkoj političkoj sceni. Više puta je podržala Zelene u političkim kampanjama, a oni su joj se sada odužili nominirajući je za svoju predstavnicu u Saveznoj skupštini koja bira predsjednika Njemačke.

U Njemačkoj se predsjednik - što je isključivo reprezentativna funkcija - bira u Saveznoj skupštini koju čine Bundestag i Bundesrat (regionalni dom parlamenta), te potnati i ugledni građani koje za sudjelovanje u izboru nominiraju političke stranke. Od poznatijih Nijemaca tako su ove godine za izbor predsjednika glasali i nogometni izbornik Joachim Löw, komičar Hape Kerkeling, glazbenik Peter Maffay, izdavač tjednika Focus Helmut Markwort, slikar Günther Uecker, ali i Semiya Simsek Demirtas, kćerka prve žrtve neonacističke terorističke ćelije NSU.

Ipak, Olivia Jones je svojim ekstravagantnim izgledom i visinom bila naročito istaknuta na svečanoj sjednici u zgradi Bundestaga, te je spomenuta u svim meddijskim izvještajima s ovog događaja. Negativne reakcije nisu zabilježene.