NA METI SVEUČILIŠNE PLATFORME

Tko je kontroverzni Sinjanin, novi član Vijeća mladih Kolinde Grabar Kitarović?

11.05.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović predstavila je novoustrojeno Vijeće mladih Predsjednice Republike, čime će konačno oživotvoriti predizborne najave da će u svom mandatu omogućiti da se čuje glas mladih. Sastav Vijeća mladih obznanjuje se na okruglom stolu na Pantovčaku pod nazivom 'Biti mladi liječnik i medicinska sestra i živjeti u Hrvatskoj'. Uoči predstavljanja, tportal je doznao da je među članovima Vijeća mladih i predsjednik Kluba Sinjana Ivan Bota, kojeg je rektor Sveučilišta u Zagrebu, prema tvrdnjama Sveučilišne platforme, postavio na 'izmišljenu funkciju' koordinatora za studentske izbore

Predsjednica Grabar Kitarović sudjelovat će danas na prvom okruglom stolu u organizaciji Vijeća mladih, s temom odljeva liječnika, medicinskih sestara i ostalih radnika u zdravstvu. U najavi za taj događaj navodi se da će Vijeće mladih 'kontinuirano upozoravati na iskustva, mišljenja i prijedloge mladih u rješavanju ključnih problema, ne samo demografske revitalizacije zemlje, nego i mnogih drugih egzistencijalnih problema mlade hrvatske populacije'.

O egzistencijalnim problemima mladih predsjednicu će izvještavati i Ivan Bota, bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, koji je od gradonačelnika Milana Bandića prošle godine uspio ishoditi reprezentativni prostor za iznimno aktivni Klub Sinjana na uglu Masarykove i Gundulićeve ulice u strogom centru grada. Svečanosti su nazočili gradonačelnik Bandić i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, a prostorije je blagoslovio fra Nikica Ajdučić.

 

Ivan Bota zasigurno spada u 'predvodnike novog hrvatskog zajedništva', kako je mlade u svom inauguracijskom govoru nazvala predsjednica Grabar Kitarović. Da je član Vijeća mladih, potvrdio je za tportal u kratkom telefonskom razgovoru, uoči početka današnjeg okruglog stola. 

Aktivan je u području duhovne obnove, pa je tako još 2011. godine, na prvom hodočašću hrvatskih studenata u svetište Majke Božje Bistričke, upravo on uputio završni proglas zavičajnih studentskih udruga. Bilo je to na Majčin dan, neposredno nakon što je Haaški sud nepravomoćno osudio generala Antu Gotovinu na 24 godine zatvora pa je Bota poručio da hrvatski studenti, kojima je 'Hrvatska servirana na pladnju, moraju povećati vlastiti stupanj zahvalnosti, a ne razmaženo trabunjati o prošlim, boljim vremenima, iako u njima nismo nikad ni bili'.

'Uvijek moramo biti svjesni činjenica i okolnosti vezanih za stjecanje Hrvatske neovisnosti, onima koji su nam nanijeli sve zlo trebamo i jesmo oprostili, ali NIKAD ne smijemo i nećemo zaboraviti! Također, danas, na Majčin dan, na poseban način želimo iskazati ljubav prema našim majkama, prema hrvatskoj mati koja nas je rodila, što nas je hrvatskim mlijekom zadojila! Hrvati smo bili, Hrvati ćemo biti! Živjela Hrvatska!' zaključio je Bota svoj vatreni govor

Prije mjesec dana Sveučilišna platforma uputila je priopćenje povodom 'saznanja o teškim nepravilnostima na izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu', tražeći stegovnu odgovornost rektora Damira Borasa i žurno micanje Ivana Bote s 'izmišljene funkcije' koordinatora za studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu. 

'Došli smo do saznanja da je Ivan Bota, član Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, predstavnik studenata u Senatu Sveučilišta u Zagrebu i zaposlenik u Uredu za studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu, od strane Rektora Damira Borasa proglašen koordinatorom za studentske izbore Sveučilišta u Zagrebu. Također smo došli do saznanja da su birački odbori sastavnica dobili naputak (mimo Izbornog povjerenstva koje im je nadležno) da upravo njemu dostave rezultate izbora. Sav je dakle izborni materijal za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu dostupan Ivanu Boti, sve dok se ne provedu izbori na Hrvatskim studijima i Akademiji likovnih umjetnosti', priopćila je Studentska platforma.

Dok je bio predsjednik Studentskog zbora, Bota je 2009. gostovao u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' na temu studentskih prosvjeda. Tada je ustvrdio da nije član niti jedne političke stranke, zaboravivši spomenuti da je prethodno zamrznuo članstvo u HDZ-u i da je kao član HDZ-a 2006. na izborima za Mjesne odbore grada Trilja izabran za predsjednika Mjesnog odbora Tijarice. 

Vijeće mladih Predsjednice Republike bit će, inače, ono što je od početka mandata trebao biti fantomski Kabinet za mlade, ustrojen u skladu s predsjedničinim predizbornim najavama. Taj Kabinet, međutim, nikada nije zaživio te je izmjenama Odluke o Uredu predsjednice u konačnici i formalno iščeznuo, a umjesto njega osnovan je Vojni kabinet.

Predsjednicu je o stanju mladih kratkoročno informirao probitačni Tomislav Madžar, koji je s funkcije povjerenika za mlade i sport morao biti uklonjen jer su mediji izvijestili da je ujedno vodio promidžbu u izbornom stožeru HDZ-a. Madžar nije dugo izbivao s Pantovčaka, jer je tri mjeseca kasnije imenovan posebnim predsjedničinim savjetnikom za zdravstvo i sport. O 'predvodnicima novog hrvatskog zajedništva' Kolindu Grabar Kitarović sada izvještava Renata Margaretić Urlić, čija je funkcija prvotno glasila 'savjetnica za društvene djelatnosti', ali joj je potom navrat nanos pridodan sufiks 'i mlade'. 

Uz članove Vijeća mladih i Kolindu Grabar Kitarović, kao sudionici na današnjem okruglom stolu u Uredu predsjednice najavljeni su državni tajnici i pomoćnici ministara, dekani medicinskih fakulteta i ravnatelji kliničko-bolničkih centara, predsjednici liječničkih, stomatoloških, farmaceutskih, fizioterapeutskih i ostalih udruga, zborova i komora.