DVIJE GODINE TAPKANJA U MRAKU

Tko je kemikalijama iscrtao svastiku na Poljudu? Policija i dalje nema pojma

31.03.2017 u 08:15

Bionic
Reading

Ni gotovo dvije godine otkako je na travnjaku poljudskog stadiona osvanula iscrtana svastika policija nema sumnjivce iako je počinitelje snimila jedna od 80-ak nadzornih kamera. Lica sa snimke i dalje su mutna, a obećana tehnička intervencija što bi razbistrila obrise osoba koje su prskanjem trave kemikalijama stvorile oblik kukastog križa očito nije urodila plodom. Slučaj koji je odjeknuo i u inozemstvu te priskrbio HNS-u najveću kaznu u povijesti za policiju je očito tvrd orah. Za tportal kažu: Još istražujemo, a istraga je tajna

'Kriminalističkim istraživanjem do sada je obuhvaćen veći broj osoba, za koje nisu utvrđene osnove sumnje da su počinile navedeno kazneno djelo. S obzirom na tajnost izvida, propisanu Zakonom o kaznenom postupku, nismo u mogućnosti navesti više detalja', odgovaraju iz policije na naš upit o skandalu koji je u lipnju 2015. uzdrmao Hrvatsku i uzbudio političke duhove. 

Svastika koja je postala vidljiva sredinom utakmice Hrvatska-Italija u sklopu kvalifikacija za Euro 2016. i dvije godine poslije nema autora. Nakon samog događaja u vrijeme mandata Rajka Ostojića policija je ispitala više od stotinu osoba, 14 ih je kriminalistički istražila i poslala na poligraf, no sumnjivaca nije bilo. Osobe koje su ulovljene na snimkama jedne od 80-ak nadzornih kamera na Poljudu nisu identificirane zbog loše kvalitete snimke. 

Svastika na Poljudu Autor: MUP

Ostojić je sa SDP-om ubrzo sišao s vlasti, a na njegovo mjesto došao je aktualni ministar unutarnjih polova, Mostov Vlaho Orepić koji je raspisao nagradu od 20 tisuća kuna za informacije o počiniteljima. 

I tu staje policijska priča o svastici, a počinje ona politička.

Hrvatskoj je nakon skandala na Poljudu nalijepljena etiketa fašistoidne države, što je bilo plodno tlo za političke spekulacije. Prije godinu dana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poduprla je ranije iznesene teze s desnog političkog spektra da je riječ o zavjeri te da je nekom iz tadašnje SDP-ove vlade bilo u interesu ocrniti vlastitu državu. 'Nije riječ ni o kakvim fašistoidnim elementima, već o nekome tko je to napravio namjerno, upravo zato da bi se u svijetu stvorila slika o tome kako u Hrvatskoj rastu fašizam, nacizam i bilo kakve desničarske misli', rekla je predsjednica.

Na travnjaku stadiona Poljud još je uvijek vidljiva svastika Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Sumnju u službenu varijantu tog događaja izrazio je i tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. 'Za svastiku na Poljudu do dana današnjeg nije razjašnjeno tko ju je i kako napravio. Nitko me ne može uvjeriti da se nije to moglo napraviti. Nekome je jednostavno odgovarala priča o fašizaciji Hrvatske. Svastika se namjerno tamo pojavila u jednom trenutku i nije se željelo otkriti tko ju je napravio.'

Sam resorni ministar Orepić ustvrdio je pak da je riječ o obračunu interesnih skupina unutar Hrvatskog nogometnog saveza, a ne fašistima.

A sam Hrvatski nogometni savez zaradio je zbog prskanja trave u obliku kukastog križa do tada najveću kaznu UEFA-e u svojoj povijesti: sto tisuća eura, oduzet bod u kvalifikacijama i dvije utakmice bez publike.