ZAŠTITNICA GRAĐANSKIH PRAVA

Tko je Gabrielle Giffords?

10.01.2011 u 13:59

Bionic
Reading

'Home sweet home. Hvala American Airlinesu na još jednom putovanju bez incidenata', ove je rečenice napisala zastupnica Gabrielle Giffords na Twitteru samo nekoliko sati prije nego što je dobila metak u glavu na susretu s građanima u subotu u Tucsonu u Arizoni, državi koju predstavlja u Donjem domu Kongresa

Nakon te poruke je stigla i druga: 'Moj prvi Kongres na uglu počinje za nekoliko trenutaka. Molim vas, dođite i kažite kako vam se čini ili mi to kasnije javite na Twitteru.'

Među tim porukama našla se i jedna u kojoj je izražavala sućut zbog smrti konobarice Toi iz njenog omiljenog restorana Char's Thai.

'Marku i meni će jako nedostajati.' A Mark je Mark E. Kelly, njen suprug, po zanimanju astronaut (zapovjednik space shuttlea) i aktivni vojni pilot. Bračni je to par bez djece.

Gabrielle Giffords rođena je u Tucsonu 8. srpnja 1970, u gradu u kojem je u subotu napadnuta i u kojem se sad bori za život. Giffords je prva zastupnica Arizone židovskog porijekla, što se navodi kao dokaz da su napadači (koristi se množina, jer se misli i na one koji su pripremili klimu linča) i rasistički motivirani.

Ušla je u Kongres 2007. i obnovila mandat prošlog studenog. Prije toga, od 2001. godine bila je članica Zastupničkog doma Arizone, a od 2003, kao najmlađa žena na tom položaju, i senatorica u parlamentu te savezne države.

Studirala je ekonomiju na Sveučilištu Cornell, a prije ulaska u politički život radila je u nekoliko kompanija za proizvodnju automobilskih guma

Žestoka je braniteljica prava na migracije, što je u Arizoni vrlo osjetljiva tema jer na temelju odluke guvernerke policija može privesti bilo koju osobu za koju se sumnja da je ilegalni useljenik, i to samo na temelju izgleda, što demokrati na čelu s predsjednikom Obamom nazivaju rasizmom.

Pobornica je istraživanja na matičnim stanicama i promotorica zdrave energije i ekologije. Giffords je predstavnica desnog krila Demokratske stranke, poznatog kao 'blue dogs' (plavi psi) ili 'novi demokrati'.

Brani pravo na pobačaj, ali i pravo na nošenje oružja i svojedobno se suprotstavila zabrani, koja je vladala u Washingtonu DC, kad je stala na stranu Vrhovnog suda koji je ukinuo zabranu posjedovanja oružja.

O njoj je ovih dana rečeno da su, u teškim trenucima, građanstvo i modernost kao valovi zdravog i svježeg zraka, ali i nada da će politička klima, impregnirana napetostima i niskim udarcima, biti opuštenija, ponajviše u južnjačkim državama koje postaju pozornica rasizma i svakodnevnog nasilja, to jest da je Gabrielle Giffords predstavnica takvog duha.