MOGAO BI UGINUTI

Tko je dupina Bojana ranio harpunom od jednog metra?!

23.08.2013 u 18:25

Bionic
Reading

Istraživači Plavog svijeta Instituta za istraživanje i zaštitu mora tijekom redovnog istraživanja područja Kornatskog arhipelaga susreli su danas 11.30 sati kod Oliba u Virskom moru dobrog dupina koji u leđa ima zabijen harpun ispucan iz podvodne puške

Metalni harpun duljine od jednog metra zabijen je duboko u tkivo, malo ispred leđne peraje te je u odnosu na tijelo životinje nagnut pod kutom od 45˚ uslijed vlastite težine. Unatoč ozljedi, dobri dupin je tijekom opažanja plivao i zaranjao putujući u smjeru sjevera što ukazuje da je životinja ozlijeđena relativno nedavno.

Opstanak životinje je neizvjestan te vjerojatno ovisi o tome hoće li harpun biti odstranjen. Katalog dobrih dupina Instituta Plavi svijet sadrži fotografije preko 1000 jedinki koje su u hrvatskom dijelu Jadranskog mora načinjene tijekom posljednjih 25 godina. Uvidom u postojeće podatke, utvrdili su kako se ozlijeđeni dupin ubraja u 20 najrezidentnijih i najpoznatijih dupina Lošinja i Kvarnerića.


Prvi put su ga susreli i fotografirali 2004. i nazvali Bojan. Od tada su ga dobro upoznali s obzirom da smo ga na moru susreli ukupno 55 puta. Budući da nikada nije bio fotografiran sa mladuncem, pretpostavljaju da se radi o mužjaku, piše Plavi svijet

Bojana je posljednji put viđen 8. kolovoza 2013. na području između otoka Lošinja i Orjula, a tom prilikom nije bio ozlijeđen. Položaj i kut ulaska harpuna upućuju da je životinja pogođena kada je napadačima ukazala povjerenje te iskazivala radoznalost i druželjubivost.

Naime, dobri dupini povremeno prilaze brodovima kako bi plivali u pramčanom valu te kako bi promotrili ljude koji se nalaze na plovilu. Tada su najranjiviji. Svakome tko je doživio susret sa dupinom iz neposredne blizine, ovo predstavlja posebno iskustvo koje se dugo pamti.

Međutim, očigledno postoje ljudi koji unatoč iskazanom povjerenju, iskorištavaju ponašanje dupina za ubijanje, ozljeđivanje i maltretiranje jer ih je tada mogu najlakše hotimice ozlijediti. Vjerojatno se tako nešto dogodilo i ovaj put.