DOKTOR POVIJESTI I PROPALI ASTROLOG

Tko je čovjek koji je Plenkoviću dignuo živac kao nitko do sada

19.01.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Tko je Branimir Bunjac, saborski zastupnik Živog zida iz drugog ešalona koji je jučer u sabornici uspio izazvati rijetko viđenu reakciju premijera Andreja Plenkovića, nazvavši ga 'briselskim projektom'? Ovaj doktor povijesti, školski profesor sa zagorskom adresom koji se bori i protiv 'lihvarstva banaka', što znači biti dužnik osjeća i na vlastitoj koži s obzirom na to da je sa suprugom vlasnik čak šest kredita kod istih tih banaka

Javnosti ranije nepoznatom Bunjcu ulazak u Sabor omogućila je supredsjednica Živog zida Vladimira Palfi s obzirom na to da se na dvije godine odrekla posla u parlamentu.

Bunjac se do jučer nije previše eksponirao. No nakon što je saslušao izvješće predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji jednom mjesečno saborske zastupnike izvješćuje o radu Europskog vijeća, Bunjac je bio toliko iznerviran da je Plenkovića nazvao 'briselskim projektom', što je uzrujalo inače odmjerenog premijera.


'Klanjanje Europskoj uniji, vjera, kao da se radi o nekoj religiji - ne sjećam se da je ijedan premijer govorio tako u Hrvatskom saboru', kazao je u Saboru Bunjac.

Plenković ga je pitao temeljem kojeg legitimiteta ga proziva da je nečiji projekt i dodao: 'E, nećete!' Bunjca je prozvao zbog neznanja i demagogije, spomenuvši mu i izbore na kojima je zadobio povjerenje birača.

Bunčev govor s odobravanjem je pratio Ivan Pernar, koji sjedi do njega, kimajući glavom tijekom njegovog obraćanja Plenkoviću.


A upravo je s Pernarom i ekipom ovaj doktor povijesti, koji je prije Sabora predavao u Osnovnoj školi Podturen, krenuo u politiku prije skoro deset godina. Sudjelovao je na prosvjedima i deložacijama, a uz to je bio hrvatski branitelj koji je proveo na frontu nešto više od sto dana.

Kako je sam ranije istaknuo, za aktivnije uključivanje u politiku motivirali su ga odnosi u najužem okruženju, besperspektivnost mladih, propast srednjeg sloja, bijeda umirovljenika, a djelovanje u korist siromašnih, obespravljenih i poniženih ljudi privlačilo ga je i ranije, posebice otkako je okrutnost sustava koji proizvodi dužničko ropstvo osjetio i na vlastitoj koži.

Sa suprugom ima šest kredita

Naime, Bunjac živi u Mihovljanu s djecom i suprugom koja također radi u osnovnoj školi te zarađuje 78 tisuća kuna godišnje, a imaju ukupno šest kredita.

Najveći je onaj koji su supružnici zajedno dignuli 2006. godine u iznosu od sto tisuća eura i za koji mjesečno plaćaju 664 eura. Bunjac ima i kredit od 180 tisuća kuna koji je podignuo 2008. i mjesečno ga plaća 2.116 kuna.

Supruga ima čak četiri kredita. Jedan je iz 2005., vrijedan devet i pol tisuća eura, za koji mjesečno izdvaja 95 eura. Iste godine podignula je kredit od 12 tisuća eura, za koji mjesečno izdvaja 90 eura. Jedan kredit je iz 2006. od 25 tisuća eura, za koji izdvaja 103 eura mjesečno, a četvrti je podignula 2009. na iznos od šest i pol tisuća eura i za njega  izdvaja 73 eura.


Iz toga proizlazi da supružnici Bunjac mjesečno za kredite izdvajaju gotovo deset tisuća kuna. Štednje nemaju, a zajedno posjeduju kuću u Mihovljanu od 220 kvadrata vrijednu milijun i 150 tisuća kuna. Prema podacima iz imovinske kartice, ne posjeduju nijedan automobil.

Bunjac je inače vrlo svestran. Imao je tvrtku za astrološko savjetovanje Sirius line, ugašenu 2013. Godinama je bio i na čelu Podruma – Povijesnog društva međimurske županije koje je nakon stečajnog postupka ugašeno prošle godine zbog duga od 12 tisuća kuna.

Autor je knjige 'Ratne i poratne žrtve sjeverozapadnog Međimurja 1914. - 1947.', a na istu je temu i doktorirao 2012. Autor je i biografije Eve Schwarz 'Iz pepela čakovečke sinagoge'.