ALEKSIS CIPRAS UŠAO U POVIJEST

Tko je čovjek čijem se porazu nadala Angela Merkel?

26.01.2015 u 14:48

  • +7

Slavlje izborne pobjede Syrize u Grčkoj

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Izborna pobjeda grčke radikalne ljevice okupljene u koaliciji Siriza predstavlja velik trijumf njihova lidera 40-godišnjeg Aleksisa Ciprasa, koji je svojim stavovima o novim pregovorima o grčkom paketu pomoći te zalaganjem za otpis velikog dijela dugovanja uznemirio mainstream europske i svjetske financijsko-političke centre moći. U kontra-Siriza kampanji naročito je bila angažirana njemačka kancelarka Angela Merkel zbog čega ju je tamošnja oporba kritizirala da se miješa u unutarnje političke odnose druge države

Iako je njegova zemlja njemački dužnik, Aleksis Cipras nije htio ostati dužan moćnoj kancelarki pa joj je jasno i glasno poručio da 'njezine mjere sve vode ravno u pakao'.

Ciprasova pobjeda bit će upisana u grčku političku povijest budući da je će upravo on biti prvi grčki ultraljevičarski premijer, a uz to i najmlađi predsjednik vlade suvremene Grčke.

I godina rođenja ovog nekonvencionalnog političara također je bila povijesna za Grke, naročito lijeve političke orijentacije. Aleksis Cipras je rođen 28. srpnja 1974. – godine koju je obilježio pad vojne diktature koja je progonila ljevičare i komuniste.

Mnogi uspjehu mladog Ciprasa pripisuju činjenicu da mu je politička biografija neukaljana državnim funkcijama, za razliku od njemu protivničkih tabora, dviju vladajućih grčkih stranaka – socijalističkog Pasoka i konzervativne Nove demokracije. Naime, teškoj ekonomskoj situaciji koja je ugrozila egzistencije milijuna Grka kumovale su i na nju nisu znale pametno odgovoriti upravo navedene dvije stranke pod dugogodišnjim vodstvom svojih političkih dinastija.

Mnogi Grci koji su glasali za ekstremnu ljevicu svoj su izbor argumentirali riječima: 'Više nemamo što izgubiti' i 'Jedino je Cipras pokazao da mu je stalo do siromašnih' pa sukladno tome mnogi su zaključili da im je 'Siriza posljednja nada'.

U jednom od brojnih predizbornih intervjua Cipras je obećao da će ostati dosljedan svojim obećanjima ističući svoju krilaticu: 'Možete mijenjati pozicije, ali ne i svoje principe.' Usprkos obećavajućim riječima, novi grčki premijer tek će morati dokazati svoju vjerodostojnost, ali i kapacitet za vraćanje ljudskog dostojanstva svojih građanima.


Grčka javnost prvi je put za Ciprasa čula 1990., kada je kao 17-godišnjak za vrijeme školskih prosvjeda na televiziji odaslao samouvjerenu anarho-liberalnu poruku: 'Zalažemo se za svoje pravo da sami odlučujemo hoćemo li ići na školski sat.'

VJETAR PROMJENE U EUROPI

Mnogi europski komentatori smatraju da će njegova pobjeda protresti i političko-društvenu scenu Europske unije. Nazivajući ga europskim Hugom Chavezom i Lulom da Sillvom (bivšim brazilskim predsjednikom) talijanski L'Espresso drži da Europa u cjelini traga za svojim budućim identitetom, novim pravilima i hrabrijim vođama. Pritom bi, ističu, Cipras mogao postali inspiracija drugima da se odvaže rekonstruirati Europu na način koji puno više odgovara vremenu u kojem živimo. Na njegovu tragu već je mlađahni španjolski vođa ljevičarskog Podemosa Pablo Iglesias slavi pobjedu grčkih istomišljenika uvjeren u spremnost Europljana za promjene. 'Vjetar promjene puše, promjene u Europi, promjene u Grčkoj', rekao je Iglesisas na završnom Sirizinu skupu u Ateni.

Po profesiji inženjer građevine, Cipras je političku karijeru započeo kao komunistički omladinac. Godine 1999., izabran je za predsjednika omladinskog ogranka Sirize i na tom je mjestu bio do 2003., godinu dana kasnije probio se u Centralni politički komitet i Glavno tajništvo stranke, gdje je bio zadužen za obrazovanje i mlade.

Na čelo Sirize došao je u veljači 2008., a na izborima 2009. ušao je u grčki parlament. U prosincu 2010., izabran je za potpredsjednika Europske ljevice, grupacije koja djeluje u Europskom parlamentu. Upravo je ta godina bila ključna za strelovit politički uspon Ciprasa u Grčkoj budući da je upravo 2010. dužnička kriza, a s njom i nezadovoljstvo Grka bili su na svom vrhuncu. Osim retorikom, i simbolički je pokazao da je netipičan primjerak političara: naime, na političku je pozornicu uletio motociklom, a ne, kao većina drugih političara, na stražnjem sjedalu limuzine. Isto tako, za razliku od većine političara nikad ne nosi kravatu i tvrdi da ni neće. Osim što se nekonvencionalno odijeva, ima i nekonvencionalan obiteljski život netipičan za jednog Grka - već dvadeset godina živi u vanbračnoj vezi s Peristerom Batziakom s kojom ima dva sina - od kojih je jedan dobio ime po legendarnom revolucionaru Ernestu Che Guevari, čiji je veliki fan.


Iako se politički protivnici izruguju s njim nazivajući ga komunističkim Harryjem Potterom predbacujući mu navodno nerealna obećanja, njegovi suradnici tvrde kako je njihov šef 'puno više od lijepog lica, predan poslu i sklon perfekcionizmu'. Njegov uspjeh – tvrde – nije rezultat populističkog manipuliranja očajnim građanima nego pametno smišljene strategije i vrijednog rada.

Od prethodnih izbora 2012. do danas, Cipras je svoju političku poziciju gradio i izvan Grčke promišljenim susretima s mnogim uglednim svjetskim imenima – od pape Franje preko njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea do šefa Europske središnje banke Maria Draghija

I politički analitičari se slažu da ne bi uspeo bez pažljivog planiranja, a ključni stav koji ga odvaja od ostalih političara je dosljedna pozicija da je rešenje u rukama Atene - ako se odupre rigoroznim zahtjevima štednje koje je pred nju postavio EU.

Upravo zbog neiskustva u državnim poslovima, protivnici smatraju da se Cipras neće moći nositi s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i/li Europske središnje banke.

Upućeni u grčke političke prilike ističu s druge strane da je Ciprasova retorika posljednjih tjedana popustljivija i smirenija pa je često govorio da Siriza neće donositi nikakve 'jednostrane poteze'. Istovremeno je, valja primijetiti, isticao i uvjerenje da će uspjeti uvjeriti kreditore na nove pregovore o financijskim obvezama Grčke.

Podsjetimo, Cipras je obećao da će ublažiti uvjete grčkog programa štednje koji joj u zamjenu za spasonosne kredite diktiraju Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.

Također je obećao i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću, poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima te zaustavljanje privatizacije.

Nakon pobjede na prijevremenim izborima, Cipras će vladajuću koaliciju formirati s desničarima iz male stranke Neovisni Grci. S obzirom na šaroliko društvo okupljeno u Sirizi (13 frakcija ljevičarskog spektra: maoisti, socijalisti, trockisti, bivši komunisti i zeleni) analitičari upozoravaju da bi moglo doći do političkih lomova u vladajućoj koaliciji.