nela kuburović

Tko je ambiciozna Vučićeva pravnica koja bi mogla presuditi 'mini Haagu'

19.02.2018 u 21:58

Bionic
Reading

Srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović u ožujku će se sastati s hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem radi rješavanja pitanja zakona kojim je Srbija sebi uzela pravo univerzalne jurisdikcije za ratne zločine, stavivši se u poziciju 'mini Haaga'. Tportal donosi portret mlađahne ministrice

Nela Kuburović rođena je 7. travnja 1982. godine u Sarajevu, odakle se kao dijete odselila u Beograd, u kojem završava osnovnu školu i gimnaziju te Pravni fakultet kao jedna od najboljih studentica.

Tijekom studija prava pohađala je nastavu u okviru programa Pravna klinika, a stipendirala ju je srbijanska vlada. Nakon završenog Pravnog fakulteta upisuje postdiplomski studij gospodarskog prava, a istodobno volontira na beogradskom Prvom općinskom sudu.

Poslije položenog pravosudnog ispita 2008. godine buduća ministrica postaje sudski pomoćnik na sudu na kojem je volontirala, a iste godine postaje i savjetnica za pružanje stručne pomoći Visokom sudbenom vijeću pri ministarstvu pravosuđa. Već iduće godine imenovana je za stručnu savjetnicu pri Visokom vijeću sudstva i Državnom vijeću tužitelja, a nedugo zatim postaje i savjetnica za pravne poslove u Sektoru za normativne poslove u Administrativnoj kancelariji Visokog sudbenog vijeća.

>> Srbija više neće suditi Hrvatima za ratne zločine iz Domovinskog rata?

Ambiciozna pravna stručnjakinja u prosincu 2012. godine sudjeluje i u radu Komisije za odlučivanje o prigovoru sudskih pomoćnika na rješenje predsjednika suda o ocjenjivanju, a godinu kasnije imenovana je za načelnicu Odjela za statusna pitanja sudaca u Administrativnoj kancelariji Visokog sudbenog vijeća.             

Nakon položenog javnobilježničkog ispita Nela Kuburović odlazi početkom 2014. godine na praksu u Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine, a pola godine kasnije postavljena je za pomoćnika ministra pravosuđa u Sektoru za pravosuđe, da bi mjesec dana poslije preuzela funkciju pomoćnika ministra u spomenutom sektoru.

Nela Kuburović Izvor: Profimedia / Autor: PACIFIC PRESS / Alamy

Kuburović je, također, predstavljala Srbiju u Europskoj komisiji za efikasnost pravosuđa, za što 2015. godine dobiva priznanje za doprinos reformama i provođenju zakona u Srbiji.

Tijekom 2016. godine postaje članicom Komisije za provođenje izvršiteljskog ispita te predsjednica Komisije za provođenje javnobilježničkog ispita, kao i predsjednica Komisije za utvrđivanje disciplinske odgovornosti javnih bilježnika. U kolovozu iste godine postaje ministrica pravosuđa u drugoj vladi Aleksandra Vučića, zamijenivši Nikolu Selakovića.

Postavši ministrica, Kuburović je među prvima prijavila svoju imovinu koju je naslijedila od oca, a koja uključuje dvoipolsobni stan te pašnjak, njivu i devetinu šume od 300 četvornih metara. Njezina mjesečna plaća ministrice iznosi 7700 kuna.

Prema ocjeni srbijanskih medija, Nela Kuburović važi za jednu od najatraktivnijih ministrica u srbijanskoj vladi. Aktivno govori engleski, a poznaje i španjolski jezik. Nije udana niti ima djecu.  

  • +19
Aleksandar Vučić u osnovnoj školi u Vrginmostu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midžor