POKRETAČ BUNTA

Tko je Aldin Širanović, čovjek koji je digao BiH na noge?

08.02.2014 u 19:21

Bionic
Reading

Aldin Širanović je mladi Tuzlanac koji je započeo veliki bunt u BiH protiv vladajućih struktura koje godinama uništavaju zemlju. Rođen je 1987, ima visoku školu, nezaposlen je, kao i njegova supruga s fakultetskim obrazovanjem s kojom ima sina

Dnevni Avaz piše da je Širanović dijete tuzlanskih ulica. Otac mu je četiri godine proveo u ratu. Završio je višu školu, oženio se, dobio dijete. Supruga je, također, završila fakultet, ali nedostajao im je posao. Na koja god su vrata Aldin i njegova supruga u posljednjih osam godina pokucali tražeći posao, bili su odbijeni. Dokaza o sposobnosti za rad nije im nedostajalo, ali jest, kažu, 'štela' i novca kojim se kod moćnih poslanika i još moćnijih ministara i direktora javnih tvrtki kupuje radno mjesto.

Aldin Širanović osnovao je Facebook grupu 'Udar'. Ništa lakše. Putem društvene mreže pozvao je prijatelje i poznanike, ali i one koje ne poznaje, koji su slični njemu - pametni, obrazovani, vrijedni, a nezaposleni, da svoje stanje izraze demonstracijama.


Pozvao ih je i da zajedno podrže gladne radnike 'Polihema', 'Poliolhema', 'Dite'... I izašli su na ulice. Na platou ispred Vlade TK Aldin Širanović i njegova supruga, baš kao i pred zgradom Kantonalnog suda, stajali su u prvom redu čelom okrenutim prema policiji koja je pendrecima čuvala one protiv kojih se protestira.

S megafonom u ruci Aldin je pozivao svoje obespravljene kolege da ne sjede u kućama, da dođu na proteste i kažu što imaju, da se suprotstave 'lopovskoj vlasti' koja je zaposlila svoje sinove, rođake i partijske drugove, a narodu namijenila poniženje, neimaštinu i štap kojim će ih otjerati iz države za koju su njihovi roditelji krvarili.

Više pročitajte ovdje