KOLEKTIVNA TUŽBA U PRIPREMI

Tko ima pravo na odštetu od agencija za naplatu potraživanja?

29.10.2023 u 20:02

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu osobnih podataka nedavno je izrekla dvije drakonske kazne kada je otkrila da su dvije agencije za naplatu potraživanja nemarno postupale s podacima svojih klijenata. Sada se građani, koje su kontaktirale i maltretirale neke agencije pitaju - imaju li oni pravo na odštetu

Ime i prezime, OIB, broj mobitela, ne samo dužnika, nego i članova obitelji, rodbne, susjeda, uz to i zdravstveni status, 'procuril' su i na USB-u anonimno predani Agenciji za zaštitu osobnih podataka, podsjeća Dnevnik HTV-a. Dvije agencije za naplatu potraživanja nisu zvale samo dužnike, nego i njihovu rodbinu. Nazivale su i susjede, znale čak kakvo je zdravstveno stanje dužnika. A to za otplatu duga nije relevantno i prekomjerno je prikupljanje osobnih podataka.

'Ta kategorija dužnika je ona koja je kontinuirano bila maltretirana pozivima, kojima su agenti slani na kućni prag, gdje je došlo do invazije privatnosti, kontinuiranog stresa. Taj kontinutirani stres je pravna podloga za traženje odštete zbog nematerijalne štete', tvrdi Duje Prkut iz Udruge Politiscope.

U udruzi Politiscope namjeravaju pokrenuti kolektivnu tužbu. Prikupljaju novac donatora, kako oni koji imaju namjeru tužiti ne bi bili u riziku od gubitka spora i naplate troškova suđenja. Prvi korak koji građani trebaju učiniti je obratiti se agencijama koje su ih zvale.

Bez pozivanja na članak 15 spomenutog zakona, upit neće biti valjan. Odgovor bi trebao stići u roku od 30 dana.

'Agencija za zaštitu osobnih podataka je prva instanca koja ih može zaštititi, a sljedeći korak je tužba', kaže Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

'Morat će se gledati konkretno, svaka obrada podataka i potencijalna povreda. Na temelju toga u odgovarajućem postupku eventualno će se ići na utvrđivanje odgovornosti. Ako postoji, ili postoji potencijalna šteta - onda se ide i na utvrđivanje naknade štete', dodaje Ana Keglović Horvat, stručnjakinja za zaštitu osobnih podataka.

Upozorenje agencija za naplatu potraživanja

U Hrvatskoj udruzi agencija za naplatu potraživanja smatraju da u spomenutim slučajevima nije mogla nastati šteta.

Građani su često bili nezadovoljni jer rad agencija za naplatu potraživanja nije bio zakonom detaljno reguliran. Sada, zbog europske direktive, do kraja godine trebao bi biti donesen i poseban zakon. Osim agenciji za zaštitu osobnih podataka, građani će pritužbe moći podnositi i financijskim inspektorima i HNB-u.