došli i žuti prsluci

Tisuće prosvjednika kod Biarritza zbog summita G7

24.08.2019 u 15:31

Bionic
Reading

Tisuće antiglobalističkih i ekoloških aktivista pridružile su se "žutim prslucima" i baskijskim separatistima u subotu, blizu francuskog ljetovališta Biarritz, tražeći konkretne poteze od vođa iz skupine G7 koji će se sastati u tom mjestu. Prosvjednici su se okupili u obližnjem gradiću Hendaye, na granici sa Španjolskom na prosvjedu protiv ekonomskih i klimatskih politika najmoćnijih svjetskih država.

"Glavni kapitalistički lideri su ovdje i mi im moramo pokazati da se borba nastavlja", rekao je Alain Missana, četrdesetosmogodišnji električar koji nosi žuti prsluk, simbol protuvladinih prosvjeda u Francuskoj.

"To je više novca za bogate i ništa za siromašne. Vidimo kako gore amazonske prašume i kako se topi Arktik", dodao je.

Više od 13 tisuća policajaca, uz pomoć vojske, zaduženo je za sigurnost summita u Biarritzu.

Policija je strahovala da će anarhističke grupe pokušati utjecati na subotnje prosvjede koji zasad protiču mirno.

Četiri policajca su lakše ozlijeđena u petak , a 17 je osoba privedeno zbog sakrivanja lica blizu Hendayea.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će jedan od glavnih zadataka na summitu biti "uvjeriti sve naše partnere da su napetosti, pogotovo trgovinske, loše za svakoga".

"Moramo postići smanjenje napetosti kako bi stabilizirali stvari i izbjegli trgovinski rat koji počinje dobivati obrise posvuda", rekao je Macron u obraćanju javnosti uoči summita.

Francuski je predsjednik rekao da su prašume "naše zajedničko dobro" te želi konkretno djelovanje na gašenju požara u Amazoni.

G7 će pokrenuti "ne samo apel, već mobilizaciju svih tamošnjih sila, ali u partnerstvu sa zemljama Amazone", kako bi se borili protiv požara i uložili u pošumljavanje, rekao je.

  • +11
Prosvjedi uoči summita G7 Izvor: EPA / Autor: GUILLAUME HORCAJUELO

Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, poručio je da će summit biti "težak test jedinstva i solidarnosti", nakon godine u kojoj su vođe bogatih zemalja teško nalazile zajednički jezik.

Tusk je također rekao novinarima u Biarritzu da bi trgovinski ratovi sedam nacija dodatno nagrizli međusobno povjerenje te je poručio da bi bilo riskantno za cijeli svijet ako bi Donald Trump koristio carine kao političko sredstvo.

"Ako SAD uvede sankcije Francuskoj, EU će ravnomjerno uzvratiti. Francuska može računati na solidarnost EU-a", odgovorio je Tusk na Trumpovu prijetnju o uvođenju carina na francuska vina zbog najavljenog francuskog poreza na velike telekomunikacijske kompanije. 

Američki je predsjednik u subotu sletio u Biarritz, dan nakon što je uveo dodatne carine od 5 posto na 550 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, odgovarajući tako na nove kineske carine na američke proizvode.