nezadovoljstvo

Tisuće Nizozemaca prosvjedovale protiv korona mjera

04.12.2021 u 17:42

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u subotu u nizozemskom Utrechtu želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog novih ograničenja koja su na snagu stupila prošli vikend, a svrha im je spriječiti širenje koronavirusa

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Sloboda zdravstva, odmah!" te su isticali nizozemske zastave. Kolonu prosvjednika pratilo je mnoštvo policajaca.

Većina prosvjednika osuđuje sve snažniji pritisak nizozemske vlade koja od njih traži da se cijepe ako žele sudjelovati u svim segmentima javnog života.

"Mi smo protiv toga da ne možemo slobodno odlučivati o tomu što nam se događa s vlastitim tijelima", rekla je Reutersu Marit van Hunen.

Ovo su prvi veći prosvjedi u Nizozemskoj protiv donesenih mjera, a one se odnose na zatvaranje barova i restorana u večernjim i noćnim satima, kao i većine trgovina.

Svrha mjera je suzbiti rekordan val novih slučajeva zaraze covidom koji prijeti preopterećenjem zdravstvenog sustava na razini države.

Prije dva tjedna u Nizozemskoj su održani nasilni prosvjedi nakon što je vlada iznijela planove o tomu da se većini necijepljenih stanovnika zabrani ulazak u barove, restorane i na ostala javna mjesta.

Ti su planovi naišli na golemo protivljenje u nizozemskom parlamentu i još nisu provedeni. Protive im se čak i neke stranke vladajuće koalicije.