SVI SVETI

Tisuće građana obilazilo je groblja

Bionic
Reading

Blagdan Svih svetih obilježen je diljem Hrvatske euharistijskim slavljima i posebnim molitvama za preminule na njihovim posljednjim počivalištima, a tradicionalnu misu na zagrebačkom Mirogoju, s blagoslovnom molitvom kod središnjeg križa, predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić

Bozanić je istaknuo kako Crkva nadilazi svaki skučeni pogled na čovjeka kojeg bi se svodilo da bude samo građaninom ovoga svijeta.

Kazavši kako Crkva danas opovrgava svako odbacivanje propitivanja o konačnom smislu ljudskoga života, Bozanić je u propovijedi rekao da nas današnje slavlje oslobađa od duhovnoga raspoloženja radikalne sumnje koja se vrlo lako prelijeva u skepticizam i indiferentizam.

Napomenuo je kako razmatranje slave Svih svetih u vječnome životu nipošto ne dopušta bijeg iz ovozemnog života i od svakodnevnih životnih zahtjeva jer smo već sada djeca Božja.

Ostati na putu prema raju, kazao je Bozanić, znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom slijedeći Isusov primjer u ljubavi Duha Svetoga, što se očituje po dobroti srca, poniznosti, blagosti, milosrđu, ljubavi prema pravednosti, istinitosti i zauzimanju za mir i pomirenje.

Blagdan Svih svetih svoje korijene vuče otkad je papa Bonifacije IV. 610. posvetio je rimski Panteon Djevici Mariji i svim mučenicima, otkad su se Svi sveti u Rimu slavili svake godine 13. svibnja.

No kasnije je prihvaćen irski i engleski datum svetkovine 1. studenoga. Papa Grgur IV. 835. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj Crkvi na svečani način slavi spomen svih svetih i ta je svetkovina spomen svih svetaca, proglašenih i neproglašenih, koji su svoj život proživjeli na čast Bogu, u duhu i po zahtjevima Evanđelja i na korist bližnjima, kako navodi Ika.

Svetkovina Svih svetih zapovijedani je blagdan u Katoličkoj crkvi, kada se molitve upućuju s posebnim nakanama za preminule i njihove duše. Internetsko doba donijelo je i neke novitete i u tim molitvama, pa više nije potrebno odlaziti u župni ured na zabilježbu, već se to može učiniti i e-mailom.

Naime, u obavijesti za parastos-bogoslužje na blagdan Svih svetih u konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na zagrebačkom Gornjem gradu, grkokatolička župa objavila je da svi vjernici koji "žele da se njihovi najmiliji spomenu u molitvi, mogu imena svojih pokojnika donijeti prije početka bogoslužja ili ih dostaviti na župni ured putem e-maila".

Parastos je, inače, služio križevački vladika Nikola Kekić u zajedništvu s gornjogradskim kapelanom o. Danijelom Hranilovićem.