prognoza vremena

Tijekom dana past će novi snijeg, a onda nas čeka ledena noć

09.12.2017 u 08:00

Bionic
Reading

U subotu će prevladavati oblačno vrijeme s kišom, u unutrašnjosti sa susnježicom i snijegom, a malo snijega nošenog vjetrom moguće je i duž obale, osobito na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji je moguća obilna kiša praćena grmljavinom. Tijekom dana nastat će novi snježni pokrivač, osobito u gorju, javlja Državni hidrometeorološki zavod. Zimski uvjeti vladaju na većini cesta, sva vozila moraju imati zimsku opremu, javlja Hrvatski autoklub

'Poslijepodne sa zapada prestanak oborine, a prema kraju dana i razvedravanje. Vjetar će na kopnu biti slab do umjeren sjeverni.

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a duž ostatka obale u početku jak i olujan južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni. Temperatura zraka od -2 do 3, na Jadranu većinom od 7 do 13 °C. Navečer i prema kraju dana osjetno hladnije', glasi vremenska prognoza DHMZ-a za subotu.

Prognoza vremena Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Nedjeljno jutro bit će vrlo hladno - u unutrašnjosti i do minus osam stupnjeva, a na Jadranu do minus dva. Bit će pretežno ili djelomice sunčano, ujutro uz mjestimičnu maglu i niske oblake.

'Sredinom dana i poslijepodne sa zapada naoblačenje s kišom na sjevernom Jadranu, a u gorju i snijegom. Prema kraju dana kiše će biti i u Dalmaciji.

  • +9
Snijega ima diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Vjetar slab, poslijepodne umjeren i jak jugozapadni. Na Jadranu će jačati jugo i južni vjetar, a još će ujutro u Dalmaciji puhati umjerena bura i sjeverac. Jutro hladno uz temperaturu između -8 i -3, na Jadranu od -2 do 2. Najviša dnevna temperatura od 4 do 9, na Jadranu od 9 do 12 °C', glasi prognoza DHMZ-a za nedjelju.

Stanje u prometu

U Istri, Lici, Gorskom kotaru, te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zbog ugaženog ili razmočenog snijega na većini su cesta zimski uvjeti. Promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu, javlja Hrvatski autoklub.

'Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci i Dalmaciji i obratno. Zbog snijega, kiše i olujnog vjetra na dionici autoceste A1 od tunela Sveti Rok do vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine na 40 km/h. Zbog niskih je temperatura na vlažnim dijelovima kolnika moguća poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Snijega ima posvuda u gorju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Edi Prodan/Novi list

Obavezna uporaba zimske opreme je i u svim općinama i gradovima u prstenu grada Rijeke: grad Kraljevica, Bakar i Kastav, općina Čavle, Jelenje, Viškovo, Klana, Matulji, te zaleđe grada Opatije, općine Lovran I Moščenićke Drage', javljaju iz HAK-a.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su:

  • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica-Delnice,
  • dionica Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zabrana prometa za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i moticikle):

  • dionici Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Karlobaga

Zabrana prometa za I. i II. skupinu (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, moticikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom):

  • na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja;
  • na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika.