BORBA PROTIV KORUPCIJE

TIH će nadgledati nabave u zdravstvu

  • Autor: A. Srzić
  • Zadnja izmjena 04.05.2010 14:15
  • Objavljeno 04.05.2010 u 12:48
Milinović i Petrović

Milinović i Petrović

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi s Transparency Internationalom Hrvatska (TIH) potpisalo je sporazum po kojem će ova nevladina udruga moći promatrati sve postupke javne nabave do kraja godine

Ministar Darko Milinović je rekao da će TIH promatrati kako teku postupci javne nabave vrijedni 800 milijuna kuna u tom ministarstvu, 'kako bi sve bilo transparentno i čime pokazuju nultu točku tolerancije prema korupciji'.

Također je dodao da će ovako i podići kvalitetu rada u Ministarstvu i smanjiti prostor korupciji. Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović je rekao da u temeljnoj agendi TIH ima suradnju s tijelima državne vlasti kako bi se smanjio prostor za korupciju. Tijekom sljedećih osam mjeseci pratit će rad u Ministarstvu te pozivaju sve da ukažu na eventualne propuste na natječajima koji se raspisuju na telefon 0800 54552 ili e-mail adresu ti-croatia@transparency.hr. Na kraju godine će sva zapažanja artikulirati u preporuke koje će Ministarstvo dobiti. Petrović je pohvalio ministra Milinovića što se trudi da njegovo ministarstvo bude potpuno otvoreno i transparentno.

Osim sporazuma s TIH-om, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je potpisalo i ugovor o nabavi šest linearnih akceleratora vrijednih 223 milijuna kuna. Po dva će dobiti bolnice u Zagrebu i Splitu, a po jedan uređaj će otići u Osijek i Rijeku. Milinović je rekao da nabavkom ovim strojeva objavljuje rat karcinomu u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, u Hrvatskoj je postotak preživljavanja od ove opake bolesti tek 48 posto, što je znatno ispod europskog prosjeka. Zbog toga ministar kreće u reformu onkološke struke kojoj je cilj poboljšati stopu preživljavanja od karcinoma na 60 posto u razdoblju od pet godina. Tome će pridonijeti i kupnja ovih aparata, smatra Milinović, jer u Europi jedan linearni akcelerator dolazi na 200 tisuća stanovnika, a kod nas tek na 400 tisuća stanovnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi