Što će kancelarka

Thunberg od Merkel traži da preuzme borbu protiv klimatskih promjena: 'Ima veliku odgovornost, ali i šansu'

20.08.2020 u 20:37

Bionic
Reading

Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg zatražila je u četvrtak u Berlinu od njemačke kancelarke Angele Merkel preuzimanje vodstva u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

„Na njoj je velika odgovornost ali i velika šansa za preuzimanje uloge vodeće osobe u borbi protiv klimatskih promjena“, rekla je Thunberg nakon susreta s njemačkom kancelarkom na kojem su sudjelovale i ostale aktivistice pokreta „Friday for Future“. Tom prilikom su predstavnice pokreta istaknule kako klimatski ciljevi Europske unije zaostaju za svjetskim klimatskim dogovorom iz Pariza.

Pritom je od Angele Merkel zatraženo da Njemačka, koja do kraja godine predsjeda Vijećem EU-a, promjeni klimatske ciljeve EU-a.

„Toliko dugo dok se prema klimatskoj krizi ne odnosi kao prema pravoj krizi neće biti dovoljnih pomaka“, rekla je Thunberg.

Njemačka aktivistica Luisa Neubauer je nakon susreta istaknula kako se ne radi o željama aktivista nego o „konkretnim zaključcima stručnjaka“.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je nakon susreta kako je njemačka kancelarka s aktivisticama iz cijele Europe razgovarala o pitanjima zaštite klime na „nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini“.

Angela Merkel je na početku susreta u kancelarskom uredu rekla kako se raduje dolasku mladih aktivistica.