NAJNIŽI BDP U REGIJI

Thaci traži međunarodnu pomoć za Kosovo

31.03.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Kosovski premijer Hashim Thaci zatražio je u utorak, na prvom sastanku kosovske vlade i zajednice donatora, od međunarodne zajednice da što više pomogne u razvoju Kosova zbog teškoga gospodarskog stanja i brojnih izazova s kojima je suočeno

PRIŠTINA - Na donatorskoj konferenciji, održanoj 11. srpnja 2008. u Bruxellesu, za gospodarsku obnovu Kosova obećano je 1,2 milijarde eura.

Thaci je istaknuo kako je Kosovu potrebna pomoć da bi se moglo suočiti s brojnim izazovima, ocijenivši kako ni Kosovo, koje do sada nije osjetilo tećže posljedice svjetske gospodarske krize, neće ostati pošteđeno.

Podsjetio je da je kosovski društveni bruto proizvod najniži u regiji, a stopa nezaposlenosti najviša u Europi. Uz to, zbog nerazvijena zdravstva na Kosovu je postotak smrtnosti djece visok, a 10 posto djece pati od neuhranjenosti.

Kosovski premijer je spomenuo i slabosti u školskom sustavu u što će se, kako je rekao, ove godine uložiti gotovo 38 milijuna eura, a u izgradnju cesta bit će uloženo 100 milijuna eura. U energetiku, oprema koje je vrlo zastarjela, uložit će se 150 milijuna eura, najavio je, pozvavši donatore da pomognu u sastavljanju stretegije za razvoj kosovske energetike.

Po Thacijevim riječima, Kosovo želi osuvremeniti gospodarstvo i postati suvremenim gospodarskim središtem u Europi.

Predstavnici Europske komisije ocijenili su da je kosovska vlada postigla znatan napredak u mnogim područjima nakon prošlogodišnje donatorske konferencije u Bruxellesu, ali da je pomoć Kosovu i dalje potrebna.

Predstavnici francuskih ulagača u utorak su u Prištini razgovarali o mogućnostima gospodarske suradnje i ulaganja na Kosovu.