MESIĆ UZVRAĆA ŠEKSU

Teško da će Kosor mandat odraditi do kraja

03.07.2009 u 13:11

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je danas u svojstvu pokrovitelja nazočio svečanoj akademiji u povodu 100. obljetnice Hrvatskoga geološkog instituta, osvrnuo se, na molbu novinara, na više tema, među kojima i na medijske napise o tomu da je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks rekao da je on (Mesić) 'izigrao džentlemenski dogovor s HDZ-om'

ZAGREB - Predsjednik Mesić je, s tim u vezi, rekao da se 'Vladimir Šeks uvijek probudi u vrijeme kada valjda sasvim ne razumije o čemu se radi' pa da sada, dodao je, zbog javnosti mora odgovoriti i na to pitanje.

Jedne dnevne novine objavile su danas da predsjednik Mesić nije bio sinoć u svom Uredu kada mu je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks donio potpise potpore saborskih zastupnika Jadranki Kosor kao novoj mandatarki.

Podsjetio je da je vijest o ostavci premijera Ive Sanadera dobio u trenutku kada je ispraćao predsjednika Turkmenistana koji je boravio u službenome posjetu Hrvatskoj, te da se tada dogovorio sa Sanaderom da će njih dvojica osobno susresti.

Uz napomenu da inače ne komentira susrete u kojima nije predviđena prisutnost javnosti, Mesić je dodao da su u srijedu navečer sa Sanaderom na sastanak došli Jadranka Kosor, koja mu je donijela potpise potpore 83 zastupnika u Hrvatskome saboru te Vladimir Šeks.

Istaknuvši da on kao predsjednik Republike mora poštivati Ustav i zakon, rekao je da nije mogao povjeriti mandat Jadranki Kosor dok uz njega sjedi aktualni premijer o čijoj ostavci još Sabor nije niti raspravljao, a kamoli ju prihvatio.

Mesić je ustvrdio da, kada prođe zakonom propisana procedura da će on , kao i uvijek do sada, postupiti u skladu s obvezama i pravima koje mu pripadaju po Ustavu i zakonu te da će, ako se ništa drugo ne dogodi, ponuditi mandat Jadranki Kosor.

Kad je pak riječ o ostavci Ive Sanadera, predsjednik Mesić izjavio je da ga je Sanaderova ostavka iznenadila jer tijekom njihovih posljednjih susreta o tomu nije bilo ni riječi. Na novinarsku primjedbu da su mediji objavili Sanaderovu izjavu da je svojom ostavkom htio 'otrijezniti neke ljude u Europi', Mesić je odgovorio da baš ne zna što bi Hrvatska imala od toga da je cilj ostavke Ive Sanadera da se osvijesti Europa ili hrvatski narod.

Jer, ustvrdio je, moramo stvarati povjerenje kako bismo pronašli izlaz iz teške situacije prezaduženosti koja sada iznosi oko 40 milijarda eura, s dospijećem prispjelih obveza od 11 milijarda eura.

Na upit smatra li da će ta Vlada izdržati do kraja mandat, šef države je odgovorio kako misli da će to biti vrlo teško s obzirom na bolne rezove koji dosad nisu učinjeni te na goleme financijske obveze države.

Na novinarsko pitanje vjeruje li da bi Andrija Hebrang koji će, kako se najvaljuje, biti predsjednički kandidat HDZ-a, mogao nastaviti njegov reformski put posebice u pravosuđu, kada se 'zažmirilo na bijeg Branimira Glavaša ili proglasilo nepostojećom 'aferu kamioni', Mesić je odgovorio da ne bi ponovno otvarao temu 'kamiona' rekavši da mu je žao što se o tomu raspravljalo u Hrvatskome saboru budući da je tu riječ, kako je rekao, o činjenicama koje nije trebalo politizirati.