oglasio se VELEPOSLANIK

'Teroristički napad': Molotovljevim koktelima na veleposlanstvo Kube u Americi

25.09.2023 u 10:54

Bionic
Reading

S dva Molotovljeva koktela napadnuto je kubansko veleposlanstvo u Washingtonu u nedjelju navečer, objavio je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Parrilla na X-u, dodajući da nitko nije ozlijeđen

Napad se dogodio samo nekoliko sati nakon što se kubanski čelnik Miguel Díaz-Canel vratio na otok, nakon što je prošli tjedan prisustvovao događajima u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Rodriguez je objavio je riječ o 'terorističkom napadu'.

Kubansko veleposlanstvo u SAD-u ponovno je otvoreno 2015. kada su dvije zemlje obnovile diplomatske veze prekinute još 1961. godine.

Rodriguez je podsjetio da je veleposlanstvo napadnuto i 2020. godine, te je poručio da se 'protukubanske skupine okreću terorizmu kada osjećaju nekažnjivost, nešto na što je Kuba opetovano upozoravala američke vlasti'.

Ranije ovog mjeseca američki i kubanski dužnosnici postigli su napredak u nizu pitanja tijekom razgovora na visokoj razini u Washingtonu. Glavna zabrinutost Kube je to što ostaje na američkom popisu država sponzora terorizma i što Bidenova administracija nastavlja ekonomski embargo Washingtona iz doba Hladnog rata.

U travnju 2020. uhićen je 42-godišnji muškarac zbog pucanja iz puške na zgradu ambasade. U zidovima su ostale rupe od metaka, razbijeni su prozori i ulična svjetiljka ispred zgrade.