SKUP G77

Šef UN-a na Kubi: Svijet iznevjerava zemlje u razvoju

16.09.2023 u 07:37

Bionic
Reading

Glavni tajnik ujedinjenih naroda Antonio Guterres pohvalio je u subotu napore za potporu tzv. globalnom jugu u međunarodnoj areni otvarajući samit skupine G77 zemalja u razvoju i Kine s domaćinom Kubom.

U fokusu je znanstvena i tehnološka podjela između bogatih i siromašnih zemalja i njezin utjecaj na razvoj.

Guterres je rekao da je veća međunarodna jednakost ključna za izgradnju konsenzusa potrebnog za rješavanje problema klimatskih promjena i nejednakosti.

"Svijet iznevjerava zemlje u razvoju", rekao je, izrazivši nadu da će sastanak ojačati utjecaj sudionika na niz pitanja. On je ponovio zagovornike klimatskih promjena koji su dugo apelirali na razvijene zemlje, uključujući najveće zagađivače stakleničkim plinovima poput Sjedinjenih Država, da plate za ublažavanje klimatskih promjena i smanje težinu inozemnog duga.

Pogođene ekstremnim vremenskim prilikama, pandemijom, međunarodnim napetostima i ekonomskim poteškoćama, zemlje u razvoju zahtijevaju pravedno postupanje od razvijenih zemalja u pogledu međunarodnih financija do dijeljenja tehnologije.

Ove godine kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel predvodi G77, najveću organizaciju UN-a. Naveo je statističke podatke koji pokazuju da je 84 milijuna djece u opasnosti da ostanu bez škole do 2023. i da je preko 660 milijuna ljudi bez struje, dodajući da te razlike sada uključuju internet i napredak u digitalnoj tehnologiji.

"Znanost, tehnologija i inovacije dosegle su nezamislivo da bi u uvjetima veće jednakosti i pravde mogle osigurati dostojnije i ugodnije živote za stanovništvo gotovo cijelog planeta", rekao je Diaz-Canel.

Dodao je da znanost i tehnologija "igraju transcendentalnu ulogu u promicanju produktivnosti, učinkovitosti, stvaranju dodane vrijednosti, humanizaciji radnih uvjeta, promicanju dobrobiti i jamčenju razvoja''.

G77, koji je prvobitno pokrenut 1964. sa 77 država, sada ima 134 člana.

Kina tvrdi da nije članica G77, unatoč tome što ju je blok naveo kao članicu, ali Peking kaže da podržava legitimne tvrdnje skupine i održava odnose suradnje.

Dok na summitu koji završava u subotu sudjeluje više od 90 izaslanstava, samo nekoliko desetaka predvode šefovi država.