PODGRIJANO SAVEZNIŠTVO

Rusi se vraćaju na Kubu: Stigao ratni brod, slijede turistički kompleks i supermarket

15.07.2023 u 21:18

Bionic
Reading

Dok je niz pozdravnih plotuna odjekivalo iz obližnje kolonijalne utvrde, brod Perekop ruske mornarice uplovio je u Havanu. Tijekom četverodnevnog posjeta, mornari Perekopa 'provest će širok raspon aktivnosti', a građani će moći obići brod. Prvi je to službeni posjet ruskog ratnog broda Kubi u posljednjih nekoliko godina – i još jedan znak ponovnog uspostavljanja odnosa između hladnoratovskih saveznika nakon što je raspad Sovjetskog Saveza gotovo srušio kubansko gospodarstvo

U jeku široke međunarodne izolacije Rusije zbog invazije na Ukrajinu, kubanska vlada sve više brani Moskvu. 'Osuđujemo širenje NATO-a prema ruskim granicama', rekao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel za televiziju RT pod ruskom kontrolom u rijetkom intervjuu u svibnju. Osudio je i američke sankcije Rusiji, najavljujući ruske 'projekte suradnje' koji se razvijaju na Kubi.

Dvije su zemlje također najavile niz sporazuma i razmjenu izaslanstava na visokoj razini. Dogovori uključuju dopuštanje Rusiji da zakupi zemlju na Kubi do 30 godina, razvije turističke objekte na plaži u blizini Havane, otvori supermarket s ruskim proizvodima i opskrbi otok prijeko potrebnim gorivom, javlja CNN.

Prema Jorgeu R. Piñonu s Energetskog instituta Sveučilišta Texas u Austinu, od početka rata u Ukrajini, Rusija je poslala Kubi više nafte nego u bilo kojem trenutku od pada SSSR-a. Od početka 2023., procijenio je Piñon, Rusija je Kubi isporučila nafte u vrijednosti od približno 167 milijuna dolara, što je bila ključna slamka spasa budući da je nestašica dovela do višednevnih čekanja na 'tankanje' automobila diljem otoka.

U doba Hladnog rata, SSSR je na Kubi stacionirao tisuće diplomata, špijuna i vojnih savjetnika, izgradivši veleposlanstvo u Havani koje je trebalo simbolizirati sablju u srcu američkog imperijalizma. Kubanci su studirali u sovjetskim zemljama, a zahvaljujući popularnom TV kvizu o sovjetskoj svakodnevnici - nazvanom '9550', po broju kilometara koji dijele Kubu od Rusije - neki otočani osvojili su plaćeno putovanje u SSSR. No nakon raspada Sovjetskog Saveza, Kuba je izgubila svog glavnog trgovinskog partnera i ušla u duboku ekonomsku depresiju. Od tada Kubanci na svoju nekadašnju bliskost s Rusima gledaju s dubokom nostalgijom ili s prijezirom prema propalom braku.

Ruski ratni brod Perekop na Kubi Izvor: EPA / Autor: Ernesto Mastrascusa

Sada neki žale za propuštenom prilikom za zbližavanje sa SAD-om. Dok je bivši američki predsjednik Barack Obama obnovio diplomatske odnose s Kubom i ublažio ekonomske sankcije, njegov nasljednik Donald Trump zaustavio je takve inicijative, dok je Joe Biden većinom nastavio Trumpovu politiku prema Havani, zahtijevajući oslobođenje zatvorenike koji su utamničeni zbog sudjelovanja na velikim prosvjedima prije dvije godine.

No, čini se da glavni američki diplomat na Kubi nije pretjerano zabrinut. 'Postoji sjajan španjolski izraz da 'između rečenog i učinjenog postoji veliki jaz'',, rekao je Benjamin Ziff, otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu u Havani, za CNN. 'Nismo vidjeli, razgovarajući s našim kontaktima ovdje, nikakve dokaze o povećanom broju Rusa i iskreno mislim da bi kubanska vlada napravila veliku pogrešku ako bi nastojala slijediti taj model, a ne model udaljen 90 milja koji ima 300 godine povijesti.'

U utorak je kubanska vlada kritizirala SAD zbog posjeta njihove nuklearne podmornice američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantánamo, nazvavši ga 'provokativnom eskalacijom'.

'Kuba je bila i ostaje najvažniji saveznik Rusije u regiji', rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu tijekom sastanka sa svojim kubanskim kolegom Alvarom Lopezom Mierom krajem lipnja u Moskvi. 'Spremni smo pružiti pomoć otoku slobode i pružiti rame našim kubanskim prijateljima', rekao je Šojgu.