ISKRE U SABORU

Tepešu oštre kritike jer je sudjelovao na prosvjedu branitelja

27.01.2016 u 12:05

Bionic
Reading

Nakon jutarnje stanke na početku saborske rasprave, stanka je ponovno zatražena oko 11 sati. Tada se za stanku, a i za riječ poslije stanke javio HNS-ov Goran Beus Richembergh, a pridružio mu se i Radimir Čačić u ime kluba SDSS-a i Reformista. Tema je ovaj put bilo Vijeće za elektroničke medije, odnosno prosvjed koji je jučer održan u povodu odluke vijeća vezane uz televiziju Z1

HNS-ov Goran Beus Richembergh, kako je objasnio nakon stanke, želio je progovoriti o ugrožavanju postulata pravne države.

'Jučer se u Zagrebu dogodila manifestacija nezadovoljstva koja se u obliku prosvjeda pretvorila u marš i u kojem je sudjelovalo navodno 5.000 ljudi. Spontani prosvjed organizirala je zagrebačka Hvidra, s organizacijom i pripremljenim parolama i s ciljem na Vijeće za elektroničke medije. Ono je neovisno o politici i poštujući zakon izreklo mjeru i na tri dana suspendiralo izlazak elektroničkog medija televizijskog kanala Z1 zbog obveze prijave DORH-u govora mržnje i širenja panike i nespokojstva među građanima', podsjetio je Beus Richembergh

Međutim, dodaje, umjesto da bude miran prosvjed, dogodilo se suprotno.

'Jučer je instrumentalizirana većinom braniteljska populacija jer umjesto da se na sve moguće način promiče ideja pravne države, navelo ih se da vrše neviđeni pritisak na jednu neovisnu instituciju. To je bio pokušaj da se prijetnjom isposluje abolicija govora mržnje i da se abolira neviđeni pritisak na jednu veliku vjersku zajednicu i da se dozvoli osobno vrijeđanje čelnice Vijeća, legendarne hrvatske novinarke koja je za svoj rad dobila niz javnih priznanja', kaže HNS-ovac.

Osvrnuo se i na to što je na prosvjedu bio potpredsjednik Sabora i predsjednik HSP AS-a Ivan Tepeš

'Zabrinjava da je skupu dao legitimitet potpredsjednik Sabora Tepeš. Ne može biti zapriječeno zastupniku da sudjeluje i na političkim skupovima, ali ako je cilj pritisak na vijeće, to nije dopustivo. Na taj se način šalje poruka da ono što piše u propisima i način kako rade neovisna tijela može rušiti s ulice. Najoštrije prosvjedujemo i molimo sve kolege da u tome ne sudjeluju jer je njihova zadaća čuvati dignitet Sabora kojemu je pak obveza i čuvati dostojanstvo pravnog okvira', rekao je Beus Richembergh.

Za riječ se javio i
Radimir Čačić podsjetivši kako su se ideološki sukobi otvorili već na raspravi o povjerenju vladi. 'Neposredno nakon toga imamo i ovakve događaje. Je li Vijeće trebalo reagirati ili nije sankcijom, to je odluka vijeća. Ali da se onda odluka iskoristi za stvaranje atmosfere straha, dijeljenja, to nije nešto što građanima može biti prihvatljivo. Nitko ne voli strah, nitko, loše se osjećaju kad im se prijeti, a moramo se loše osjećati kad je točka prijetnji osoba s neupitnim dignitetom kao što je Mirjana Rakić. Smirimo loptu, okupimo ono malo pameti, tražimo rješenja, ne idimo u ideološke podjele i nemojmo izazivati strah', poručio je Čačić.