PORUKA KREACIONISTIMA

'Teorije evolucija i Velikog praska su točne, Bog nije mađioničar'

28.10.2014 u 17:30

Bionic
Reading

Teorije evolucije i 'Velikog praska' su točne, a Bog nije 'mađioničar s čarobnim štapićem', izjavio je papa Franjo i time poslao poruku zagovornicima pseudoteorija o kreacionizmu i inteligentnom dizajnu koje je, smatraju mnogi, podupirao njegov prethodnik Benedikt XVI

Papa je objasnio kako obje znanstvene teorije nisu nekompatibilne s postojanjem Stvoritelja – štoviše, takve teorije ga, kaže on, podrazumijevaju, piše The Independent.

'Kad čitamo o stvaranju svijeta u Knjizi postanka, često Boga zamišljamo kao svemogućeg mađioničara s čarobnim štapićem. No, tome nije tako', rekao je papa Franjo u govoru na Papinskoj akademiji znanosti u Vatikanu.

'Stvorio je ljudska bića i pustio ih neka se razvijaju prema unutrašnjim zakonima koje je dao svakom od njih kako bi ostvarili ispunjenje.'

'Teorija Velikog praska, za koju danas smatramo kako označava početak svijeta, nije u proturječju s intervencijom božanskog stvoritelja već ga, naprotiv, zahtijeva', dodao je Papa i nastavio: 'Evolucija u prirodi nije nesuglasna s idejom o stvaranju, jer evolucija zahtijeva stvaranje bića koja napreduju'.